Téma: Psychiatrická onemocnění aneb zachovat klid

9. 3. 2015 v 17:06 | Kategorie: Přemýšlení - Thinking | Autor: Lukáš Přibyl, DDV

Související články:
  1. Nemoci, psychiatrie a lékařská přísaha = Pandořina skříňka !
  2. Invalidní důchodci versus "rozkrádačky" nejen v tomto státě
  3. Můj názor na Novinky.cz a jejich návštěvníky 
Milí čtenáři,

snad většina z vás se ve svých životech setkala s psychiatricky nemocnými lidmi. Pro mnohé z nich by problém nebyl ani tak v jejich nemoci jako spíše v jejich agresi vůči svému okolí. Totiž ne každý musí být automaticky agresivní. Sám jsem toho byl svědkem, kdy jedna takto nemocná paní z horních podlaží našeho paneláku se čas od času projevovala agresivně. A nebyl to její jediný výstup, po kterém byla odvezena zdravotníky.

Je to konec konců věc, kterou do určité míry nalézáme i v případě relativně zdravých lidí. Ale v jejich případě se snad většinou nejedná o extrém. Ale mohou být výjimky (to je jasné). Nevýhodou je (a je jedno jestli mají nějakou psychiatrickou nemoc nebo nemají) je fakt, že nejsou ochotni přistoupit na kompromis, z něhož by vyšlo celkově klidné řešení pro obě strany. To není o dlouhosáhlých diskuzích, to se totiž dá rozpoznat automaticky při jakékoliv situaci. Jinak se jejich spory více komplikují a pro ně tak častěji přijíždí policie a někdy i sanitka.

Je to vlastně něco podobného jako pacienti umístění v zařízení psychiatrických léčeben či klinik. Já chápu, že jejich onemocnění nejsou nic příjemného, ale na straně druhé jsem si jist, že velká většina z nich je schopna rozeznat chvíli, kdy je lepší nechat, ať si okolí "dělá co chce" a takzvaně "stáhnout se do ústraní" na rozdíl od chvíle, kdy už je možné třeba jen trochu "přitlačit na pilu" (obrazně řečeno). Pak se zbytečně pouští do předem prohrané "bitvy".

Já si myslím, že velká část pacientů na svobodě je schopna takového kompromisu, ale buď nemají pevný bod, o který by se v životě mohli opřít, nebo se jim prostě z nějakého jiného důvodu nechce. Já se přikláním spíše k té první variantě a sice, že nemají ten zmiňovaný pevný bod. A díky tomu by získali i lepší chuť do života.

Máte nějaké otázky či připomínky ? Není problém. Níže u tohoto článku nebo v >>> Chatovací místnosti těchto stránek se můžete vyjádřit:

5 komentářů:

  1. A jaký pevný bod jsi našel ty?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Udělal ze sebe boha, kterému ostatní nesahají ani po kotníky a tak si žije:-)

      Vymazat
  2. Jo, setkala jsem se s ''psychiatricky'' nemocným člověk. Dokonce ve mě žije ;) Ale spíš psychicky nemocný. To zní líp...

    OdpovědětVymazat