Přemýšlení: Vynucená víra, není skutečným osvícením, ale jen větším odporem

Mnoho lidí se dozajista setkalo se situací, kdy někdo z blízkých či sousedů nebo známých byl nějakým způsobem nucen například pravidelně chodit do křesťanského kostela (a podobně). Zpravidla se tak (obzvlášť v minulosti) nutily děti, což si jejich rodiče ospravedlňovali sami v sobě jakýmsi duchem osvícení pro své děti, jestliže je budou každou neděli nutit chodit do kostela.

Upřímně řečeno - to je nesmysl. Pravá víra a osvícení se nedá vynutit žádným materialistickým ani duchovním způsobem.

Pravého osvícení a skutečné víry se dá dosáhnout jen tehdy, pokud vás do toho nikdo nenutí. Lépe řečeno je to základní podmínka pro jakékoliv další kroky.

U člověka, který je například nucen chodit do kostela každou neděli a už od samého počátku se mu to protiví, se ve většině případů dosáhne pouze toho, že celou věcí bude ještě více znechucen a bude mít stále větší odpor chodit do kostela. Rozhodně se nesetká s osvícením... to je snad všem jasné.

Máte nějaké otázky či připomínky ? Není problém. Níže u tohoto článku se můžete vyjádřit: 

4 komentáře:

  1. Přesně tak, víra se vynutit nedá a ne každý, kdo chodí do kostela pravou víru má. Za víru můžeme prosit, ale bez upřímnosti a skutečné pokory to stejně nejde. Nejen, že se víra nedá vynutit, ona se ani nedá ničím zasloužit. Víra je dar a my ji můžeme s poděkováním přijmout. Stačí jen sklonit hlavu, přiznat si, že nejsem dokonalý, požádat o odpuštění a pozvat Ježíše do svého života a srdce. Je to prosté a jednoduché, ale spousta lidí to nedokáže. Ale funguje to, já to mám vyzkoušené. ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. jo.. víra se nedá převzít.. každej jí v sobě musí najít sám.. já věřící nejsem.. moje babi je křesťanka, jinak v rodině nevím o nikom, kdo by byl věřící.. já věřím ve spoustu věcí.. a jestli je nad náma nějakej fousatej týpek, kterej si zapisuje každej malej hřích nebo sprostý slovo, tak to mi ho vyndej.. já budu zatím věřit, že mi jednoho dne naroste :D :D protože mi to připadá stejný..

    OdpovědětVymazat
  3. Vynutit víra se nedá a spousta dalších věcí taky ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějaké výjimky by se zcela jistě našly, ale to ted pravda není naším předmětem. :)

      Vymazat