Film: Můj názor na: Dárce (The Giver; 2014)

Nedávno jsem se podíval na jeden z dalších nejnovějších filmů roku 2014. Přestože se jedná o scifi-drama, můžeme jej porovnávat s naší současnou každodenní realitou, neboť jisté myšlenky za to jistě stojí. Než se podíváme na můj osobní názor níže, pojďme si v krátkosti shrnout, o co vlastně ve snímku Dárce jde...

O ČEM FILM PŘIBLIŽNĚ JE:

Jedná se o svět, kde bylo vše v zájmu nové civilizace řízeno počítači. Svět, kde lidé v zájmu lepší budoucnosti byli izolováni od svých emocí i nežádoucí minulosti, neznajíc strach ani bolest ani násilí (a tak dále). Všechno v tom světě je jednotvárné... všechno si je velice podobné a to ať už se jedná o jejich budovy či oblečení stejně jako chování. Něco třeba jako láska bylo jimi považováno za používání nespisovného jazyka, něco neslušného. Jejich svět se podobá jakési sektě založené pouze na nejmodernějších technologií, ale bez duchovního učení.

Jenže vedení té společnosti se v jedné věci přepočítalo... Každý tamní obyčejný člověk sice byl za pomoci každodenních injekcí udržován ve stavu potlačených vzpomínek i emocí. Nejen díky tomu se dařilo řídit tamní  společnost v míru a jakémsi pořádku. Bohužel až přehnaně někdy. Problém nastal až ve chvíli, v době, kdy vedení dosadilo nového, mladého držitele vzpomínek celého lidstva (je to proto, aby se mohlo vedení společnosti poradit a poučit z minulých dob a chyb, které dělalo lidstvo v minulosti ale současně tak, aby se o minulosti běžný člověk nedověděl). Fungovalo to tak, že odcházející držitel vzpomínek vždy před svým "koncem" postupně předával všechno lidské vědění novému člověku, mladému.

Tím novým příjemcem vzpomínek se stal Jonas. Ten však z pochopitelných důvodů byl velice šokován, co mu takzvaný Dárce předával za vzpomínky. Svět se mu postupně stával barevnějším a také zajímavějším. Jistou dobu mu trvalo než se rozhodl změnit to. Stal se tak rebelem. Ano, protože nedokázal se smířit s tím, jak tehdejší tamní komunita je vedena. A proto se rozhodl opustit lidi za hranice jejich území, tam, kde mohl změnit přítomnost i budoucnost. Tak se i stalo a nakonec se Jonasovi podařilo celý ten jejich systém donutit ke změně.

MŮJ OSOBNÍ NÁZOR JE:

Myslím si, že jisté tamní úpravy nebyly až tak na škodu. Jde o to, ale, že by lidé neměli být zbaveni své individuality a svých pocitů. Jsem přesvědčen, že tehdejší svět byl téměř jako svět robotů, takový černobílý a to je podle mého názoru špatně.

Můžu vás ujistit, že Země, která se dříve či později stane kolonií vlády Nového Olympu, rozhodně se nebude podobat výše uvedené kultuře. Lidé budou mít většinou podobný život jako doposud. Jisté úpravy téměř ani nepoznají. Hlavní je sjednocení všech států do jednoho velkého pod názvem Světová unie, vláda dostane jednotnou podobu stejně jako úřední jazyk bude angličtina a jiné úpravy. Systém vlády - sociální demokracie.

Mohu ale s jistotou potvrdit, že nový svět zcela jistě nebude podobný výše uvedené kultuře z filmu Dárce (2014). Lidé nebudou zbaveni svých pocitů ani své individuality a tak dále.

Pojďme se podívat na video-ukázku filmu Dárce:



Máte nějaké otázky či připomínky ? Není problém. Níže u tohoto článku se můžete vyjádřit:

2 komentáře:

  1. Film jsem neviděla, ale recenzička v tvém podání je pěkná. Možná to zkouknu. Děkuji za typ.http://life2006.blog.cz/

    OdpovědětVymazat