Orákulum: Změň sám sebe a změníš tím i okolní svět. Z části je to nevhodné...

Milí čtenáři,

již na sociálních sítích (a nejen tam) jste se mohli setkat s myšlenkou ve smyslu, že když změníte sami sebe, změníte tím i okolní svět. Ano je tam část pravdy, ale i jistá lež. Na jedné straně je sice pravda, že změnou svých myšlenek dosáhnete jistých změn nejen vnitřních, ale i vnějších... to je pravda, ale má to jeden "háček". A tím je otázka "jak hluboce se vnitřně změníte ?"

Ano, lze to do určité míry připodobnit ke šroubovici DNA (= vaše genetická výbava). Tu když změníte významně do hloubky, tedy její podstatnou část o daném člověku, tak ve výsledku už se bude jednat o někoho nebo spíš něco úplně jiného. Ale současně je pravda, že když výše uvedenou DNA změníte jen okrajově, pak je jisté, že i výsledný člověk se změní jen opravdu z malinké části (a v podstatě by taková snaha nijak zvlášť velký efekt neměla)

Takže podstata je v tom, že souhlasím jen z částečnou (nijak zvlášť nevýraznou) vnitřní změnou lidského tvora, ale v případě, že byste chtěli na sobě provést hluboké, významné vnitřní změny, pak už ztrácíte sami sebe a nejste to už Vy (není to Vaše Já).

Proto myšlenka "změň sám sebe a změníš tím i svět" je jako celek nevhodná k použití.

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl
(+420) 604 364 905

2 komentáře:

  1. Pěkné... snad jen dodám, že když se člověk chce změnit v někoho jiného, měl by si to i trochu rozmyslet, páč se to velmi těžko vrací zpátky... i když se vlastně měníme každým okamžikem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak - takové změny se vnitřně třeba i roky vyvíjí než o nich člověk mluví veřejně :)

      Vymazat