Orákulum: Kněz z Moravy je podzřelý ze zneužití dětí, a mimojiné proto jsou někteří přesvědčení, že by kněží měli být zbaveni celibátu - a co vy ?

Milí čtenáři,

do mé blízkosti se dostaly další informace a sice tentokrát znepokojivé. Ne tak moc pro mě jako spíše pro věřící křesťany. Tento článek rozhodně nemá za cíl pošpiňovat křesťanství jako takové, ale jen zvýraznit nežádoucí vliv celibátu. Až takový, že za "něj" chodí někteří kněží do vězení. 

Pravděpodobně tento moravský kněz není mezi prvními ani posledními, kdo se snažil či přímo zneužíval děti. Ze strany místních křesťanů je velice naivní si myslet, že když konkrétně nějaký kněz významně porušuje zákon, že automaticky to na něm musí být při bohoslužbě vždycky poznat. Proto je snad většina tamních věřících přesvědčena o jeho nevině a dokonce si myslí, že se jedná o nějakou pomstu.

V tuto chvíli vím, že tento kněz z Moravy je stále "jen" podezřelý a alespoň zatím veden jako nemocný. Údajní poškození mají natolik nízký věk, že se neuvádí konkrétnější informace. Jasné je jen to, že na jeho místo tak nastoupí (či už nastoupil) jiný "mravně nepošpiněný" farář.

I přes všechna ta výrazná mravní selhání mnohých kněžích nejen v našem státě si stále mnozí faráři myslí, že by od takových případů zrušení celibátu nepomohlo. Zato já si osobně myslím, že by odejmutí celibátu naopak velice pomohlo. Podle mého názoru je to něco podobného, jako by dělali z kněžích postižené jedince (v dobrém myšleno). Jednou příroda ty pohlavní orgány k něčemu lidem "dala", tak by se toho neměli (ať už v jakékoli podobě) vzdávat. K tomu slouží mnohé sexuální praktiky (třeba i bez partnera/ky), které však neporušují zákony našeho či cizích států.  

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl
Telefon: (+420) 604 364 905 

2 komentáře:

  1. Taky si myslím, že celibát by se měl zrušit. Bohužel tohle jsou přesně ty případy, kdy by měla církev rázně zakročit a to hlasitě a transparentně. To, že to nedělá a naopak se to snaží někdy ještě ututlat (nevím, jaká to byla církev, ale katolická je na to specialista) nejvíc škodí celé křesťanské myšlence:(

    OdpovědětVymazat