Přemýšlení: Utrpení v kolektivu ve spojení s matčiným fanatismem !

Milí čtenáři,

následují slova vycházející z pravdivého jádra jinak trochu přibarveného dramatického filmu. Cílem je poukázat hlavně na ty pravdivé části snímku... jakoby se jednalo o pohlazení s hřejivým pocitem u srdce pro všechny, koho se to týká. Záměrně o tom píši, protože film a vaše/naše realita nejsou od sebe až tak daleko. 

Níže uvedená slova se mě dotýkají dosti silně, neboť vycházejí z reality mého dětství a raného nepříliš šťastného mládí. Dramatický a docela oblíbený film Carrie (2013) jako celek působí pro někoho místy možná až směšně, ale věřte, že není příliš vzdálený skutečnostem, o kterých níže hovořím (video je až na konci článku).

Tak tedy, ta pravdivá část jádra filmu poukazovala hlavně na:

a) matčin náboženský fanatismus (silně připomínající jednání Islámistů z východu) 
b) zloba ze strany kolektivu dívek (věčné téma třeba i na ženských pracovištích - více v dalších odstavečcích tohoto článku) 

ad a) Začněme tím (v podstatě) šikanováním dívek. Vím o tom i ze své vlastní zkušenosti, kdy jsem byl šikanován ostatními. Ale i z doslechu od jiných lidí to vím, že se tak děje. Takže i to je důvodem, proč zde zdůraznit hlavně mladým slečnám... 

"Milé děvče, neboj se v kolektivu, uvolni se a odhoď stranou vše, co jen trochu můžeš, a naopak se v sobě alespoň pokus nalézt věci, na které bys mohla být alespoň trochu hrdá. Věř, že takové věci ve tvém nitru jsou. Nenech po sobě dále šlapat, a choď vzpříma, abys všem jasně viděla do jejich posmívajících se očí. Jak poznají, že se nedáš, nechají toho... ne však kvůli tomu, jaká skutečně jsi, ale kvůli strachu, který si jim svým hrozivým vystoupením, přinesla. Ty však musíš zůstat v jádru stejná, jako jsi byla před tím, a to pakliže nechceš ztratit sama sebe. Současně však, když je to nutné, se neboj použít hrozivého nástroje znovu a znovu, než je to přestane bavit úplně."

A co se týká samotného děje zmíněného filmu Carrie (2013), tak jen bych řekl, že asi sedmnáctiletá dívenka nebyla zlá, nikomu nic nedělalo (což všichni znají z příběhů ze života)... přesto všechno právě ona nevinnost přitahovala ostatní spolužačky, které jí dělaly zle. A přitom dost zásadním způsobem.

Zlomový problém nastal až ve chvíli, kdy si Carrie White uvědomovala svou skrytou schopnost, která jí umožňovala manipulovat pouhou vůlí s okolními věcmi, s prostředím, kde zrovna byla. Ukazuje to právě i na mou dávno řečenou myšlenku - "studenti magie by měli přistupovat ke svým možnostem velice opatrně". Ve filmu je patrné, že Carrie situaci silně nezvládla. Její emoce ji nakonec úplně pohltily. Vyvraždila téměř celou třídu i nemalou část školy a pak i svou fanatickou matku, která ji ale před tím chtěla zabít nožem. Nakonec Carrie v ohni svým mučivých myšlenek nechala pouhou vůlí na sebe i svou matku spadnout celý dům. Ten se srovnal se zemí a obě byly takto brutálně pohřbeny. K hrobu Carrie Whiteové přišla jen jediná osoba, jediná dívka, která litovala všeho co jí kdy ostatní holky dělaly... a spatřila jen nápis "Carrie Whiteová hoří v pekle !"

(mimochodem ve filmu je vidět "krásná" ukázka toho, co by mohlo být, kdyby studenti magie veřejně všem ukázali co umí - doslova děs a hrůza by zavládla a věřte, že by mohlo být ještě hůř !)

Jen bych k této části dodal, že ani trochu se té sedmnáctileté dívence nedivím (i když uznávám, že to šlo vyřešit poněkud mírnějším způsobem). Ovšem vzhledem k nakupeným emocím, se jejímu závěrečnému zabíjení ani trochu nedivím (sama sebe nakonec pohřbila také - což mluví samo za sebe). 

ad b) Pojďme k druhé polovině tohoto zamyšlení...  k této části by se pěkně hodila větička, kterou postava Carrie skutečně vykonala - a sice -  "Zabij nebo budeš zabit !" (jen zopakuju to proč: (její fanatická matka ji chtěla zabít - svou vlastní dceru - a tak nakonec musela se slzami v očích právě její dcera zabít ji jako svou matku a pohřbít tak obě současně)

Zloba ze strany kolektivu dívek či žen je snad věčné téma podobně jako muži a ženy. Zkrátka a jednoduše vím i já ze svého života, že ženy jsou nejhorším nepřítelem. Chlapi si kolikrát lidově řečeno "dají přes držku", ale ve většině případů se prostě druhý den "jede dál". Namísto toho, když si ženy vjedou do vlasů, častokrát to má celoživotní následky. Ba dokonce ještě hůř... než (!) si vjedou holky do vlasů, předchází tomu hromada pomluv, skrytých nadávek a zkreslených informací a mnohé jiné špatnosti, co chlapi většinou nevyužívají a neznají. Ženy si závidí "kde-co" a neodpouští si ani naprosté maličkosti - jako by na nich stavěly celé přátelství. To u mužů většinou neexistuje. Zkrátka dívky/ženy jsou prostě na tyto věci výrazně háklivější a o to víc pomstychtivější ! O to více je kolikrát děsivější následek... 

Na závěr bych jen dodal, že Carrie mi dost připomíná známou uživatelku Karolínu Loskotovou (když tedy náhlednu do její minulosti, tak obě by si mohly v mnohém takzvaně "podat ruce")

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl 
Telefon: (+420) 604 364 905

VIDEO:
(film je skutečně "přibarvený", ale jeho jádro není příliš vzdálené tomu, co se skutečně ve světě i v našem státě kolikrát děje)

9 komentářů:

  1. Luky, film jsem neviděla, ale to co zde píšeš o ženách, stejnou měrou platí i o mužích - myslím závist a nenávist. Pravda je, že většina mužů druhý den přijde a je vše jako dříve, u žen to je naprosto tak, jak popisuješ. Nepřátelství na celý život. Je to dáno tím, že ženy jsou více emotivní a vše mnohem intenzivněji prožívají. Jsem žena a tak vím své. Umění odpouštět druhému je opravdu umění. Co se týče šikany, je to dáno právě osobností člověka a bohužel i v přírodě zvířata utiskují slabší jedince a jelikož jsme součástí přírody, nejednáme jinak. Bohužel. jen inteligentní člověk neubližuje slabším, postiženým a jinak vymykajícím se průměru, ba naopak, pomáhá a chrání. Film si poznamenám a nejvíce mě zaujala poslední poznámka o KL - zvláštní žena. Ale to je na jiné téma. Pěkný den.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím,

      vše, co píšu o ženách, je ověřeno nejen v mé životní praxi, ale i v životě lidí v mé rodině (například). Takže opravdu ženy jsou skutečně odlišné od mužů přesně tak jak píšu ve svém článku (i když uznávám, že jsou někdy vyjimky).

      S pozdravem, Lukáš.

      Vymazat
    2. Luky, až ti bude jednou tolik jako dnes, budeš mít i jiný názor a určitě najdeš i ženu, která bude výjimkou, hodná, něžná a bude tě milovat. I takové existují, to mi věř. Pěkný den.

      Vymazat
    3. až na to, že článek není o mně :)

      Vymazat
  2. Na téma muži a ženy je i poněkud mírnější fílm "Stepfordské paničky", který se mi docela líbil. Ale tohle si shlédnu také. Je pravda, že se to děje, dnes a deně a každý si to asi prožije. Otázkou je ale, jak je člověk zasažen a jak se k tomu postaví. Jestli je zasažen mělce a poučí se, je to nelepší možný scénář, ale když je zasažen až k srdci, k jádru bytosti a neustojí to, tady začíná peklo.
    Nějakou dobu mi to trvalo, ale nakonec musím souhlasit s tím, že peklo a nebe jsou jen stavy naší mysli a tedy i světa okolo nás. Nejsou mimo něj.
    Jsem na film zvědavá, jestli na to enzapomenu, tak zde popíšu své dojmy z něj.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film je opravdu hezký, kapku mi připomíná film "Bacha, kouše", taky horor, ale kapku jiná situace i závěr filmu. I tenhle rozhodně stál za shlédnutí a vůbec se té holce nedivím. Dostat ze sebe vzek a nenávist aniž by jeden ublížil není snadné ani normálně, natožpak, když se nahromadí z tolika bolestí.
      Připomíná mi mojí vlastní situaci, kdy si ze mě ve škole vystřelili a ukradli mi ze sprchy věci. Když jsem okolo nich pak prošla v šatech ze závěsu a pózovala, jako topmodelka na promenádě, opravdu bylo po posměchu a měla jsem obdiv celé třídy.
      Mít duši bojovníka neznamená jen význam někoho, kdo umí zabíjet. Moc se mi o tom líbí knížka "bojové techniky s tyčí a mečem" od Jaroslava Poláka.

      Vymazat
  3. Islámisty mi radši ani nepřipomínej, nemají to v hlavě v pořádku :) Jinak film se mi moc líbil, je tam spousta věcí k poučení :) Carrie to ani zvládnout jinak nemohla, protože neměla čas se na tento dar připravit, hlavně kvůli své fanatické matce a spolužáci, věčný problém, jak víme :)
    A kdopak má tady nový kabátek?

    OdpovědětVymazat