Orákulum: Daně ve starém Řecku

Milí čtenáři,

teď se zaměříme na tolik důvěrně v našich zemích známé téma, jakým jsou právě daně. Jak je vidět, něco takového nebylo opomenuto ani před stovkami či tisici lety. Pojďme se podívat na ně blíže...

Řecko z dob starého Olympu a jejích daňový systém:

- nyní se přesuňme do dob mínójských a mykénských - v některých částech Řecka byly v těchto časech daně v podobě zemědělských sklizní a prací, které byly vynucovány (před tímto obdobím není zatím zcela jasné, jak a jestli se vybíraly daně) - jisté je, že daně se zatím nestaly pravidelnými 

- postupně se zavedením mincí se také zlepšovalo celkového hospodářství řeckých zemí a současně se zavedla takzvaně pravidelná daň (v těchto časech ještě byly daně ve srovnání s dalšími obdobími nízké)

- pojďme se zaměřit na období klasické - v této době již daně sloužily jako hlavní příjem pro městské řecké státy (v této době se dochovaly i informace o nepříjemnostech, které pociťovali tehdejší plátci daní, považovali to za něco nehorázného a ponižujícího)

- přesto všechno v této době zatím ještě neplatili daně úplně všichni, ale jen takzvaně "nižší občané"

- již tehdy docela dobře znali tržní i spotřební daň (čili ze srandy řečeno - není to výmysl až pana Kalouska :D )

- i v této době byly rozdílné sazby daní dle toho o jaké zboží se jednalo 

- daň v těch časech se pohybovala zhruba okolo jednoho procenta z hodnoty zboží (ale samozřejmě našli bychom i nějaké ty vyjimky)

- jak vyplývá ze spisů, daně neplatili jen občané a nižší občané ale i obchodující cizinci (stejně jako se postupně zavádělo takové vstupné (mýtné) do určitých měst  

- daně konkrétně v dávných Athénách byly spojovány hlavně se slavnostmi (divadelní, či třeba vojenské) 

- k dnešku jsou známy dva typy daní - jednou z nich je "Eisfora" (přímá majetková daň na všechny občany a to hlavně v krizových dobách jako třeba když byla válka) s pevnou sazbou - a - další daní je "Epidosis", která představovala dobrovolný příspěvek do státní pokladny (v době kdy je to nejvíce potřeba), ovšem od čtvrtého století se tyto příspěvky do poklady státu považovali za povinné (před tím ovšem ještě ne)

- a možná vás zajímá jak se vybíraly daně ? - no... díky takzvaně pronájmu práv k jejich výběru (= což znamená že vybírat daně mohl jen ten, kdo v aukci nabídl nejvíce... což vede k tomu, že stát s takovým člověkem následně uzavřel smlouvu a takový výběrčí následně získal z výběru určité procento pro sebe (žel bohům, stejně jako v dnešní době je korupce, i v dávných dobách starého Olympu výše uvedené informace vedly také ke korupci) 

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl
Telefon: (+420) 604 364 905 

2 komentáře:

  1. Abych řekla pravdu, daně jsou pro mě cizí slovo ikdyž je pravda, že bych o nich něco už vědět měla.
    Ale ani bych neřekla, že už něco takového mohlo být ve starém Řecku. Vybíraly se opravdu zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  2. No vidíš to, a přesto přese všechno se s daněmi setkáváš každý den.

    OdpovědětVymazat