Orákulum: Jak si představovat, když si řekne "démon" ?

Milí čtenáři,

jak si představujete démony ? A jak si je představuji já ? V tuto chvíli nic takového zde nehraje roli, neboť teď nastal čas odhalení pra-původu zmíněného pojmu...

Co je to "démon" ?

- v prvé řadě bych měl uvést, že slovo "démon" bylo teprve až později odvozeno z původního "daimon" či z římského "genius" (z latiny též známo jako "daemon")

- dále bychom si měli říct, že řekové a římané tím označovali pro ně nadpřirozenou bytost stojící někde přibližně uprostřed mezi bohy a lidmi (je to víra lidového původu s velice hlubokými kořeny)  

- teprve až v pozdějších časech (za dob křesťanství) byl pojem "démon" ztotožňován s pohanskými bohy a padlými anděli až následně z "démonů" křesťané udělali pouze ďábly z pekla (a tím si tento pojem lidé zapamatovali - bohužel ale jen z jedné strany pomyslné mince)

- staří řekové a římané věřili, že v lidském životě působí jak dobří tak i zlí démoni (čili není jenom zlý démon, jak by křesťané velice rádi) - ať už dobří nebo zlí, démoni ovlivňovali činy každého člověka (ovšem jen tehdy, dokud si to smrtelník nechal líbit - lépe řečeno než smrtelník získal dost sil aby vzepřel svému "démonovi")

- takže... za démony (lat. daemony) se považovala také některá nižší božstva (například z hor, roklinek, jeskyní a jiných míst)   

- někteří si tehdy mysleli, že démoni byli tajní sluhové nejvyššího řeckého boha Dia (říkali si, že jsou to duchové mrtvých lidí, kteři žili své bohaté životy za dob zlatého věku - tak byli tito dnes duchové úkolováni aby pomáhali lidu současného železného věku na jejich cestách plných potu z těžké práce a utrpení) 

- je také pravda že na rozdíl od řeků, římané "démony" nepovažovali ani za nižší božské bytosti

- někteří byli přesvědčeni, že každý člověk má dva "démony" (jak dobrého tak i zlého) 

- zvláštní úctu řekové i římané vzdávali těmto duchům na své narozeniny 

- na závěr bych jen dodal, že mezi zvláštní "daemony" se řadí Larové, Penáti, ale také Lemurové, Larvy a Nymfy

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl
Telefon: (+420) 604 364 905    

2 komentáře:

  1. Co se týče démonů, znám jenom Succubu a Incuba...Hail to Enigma.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ve skutečnosti jsou i mnohem hrozivější - ale jejich působení pochopitelně je omezeno a to z důvodu, že duchovní zákony platí pro každého (nejen pro lidi)

      Vymazat