Přemýšlení [CZ]: Už vám někdy pomohla víra ?

Milí čtenáři,

zcela jistě se mnozí z vás dostali do situace, kdy jste měli zdraví natolik podlomené a výhlídky na uzdravení téměř v nedohlednu, že dle zdání nepomohlo nic jiného než víra. Nemusí se nutně jednat čistě o víru v například křesťanského Boha, předmětem víry může být třeba léčitel či lékař sám.

Ať už věřící či nikoli, každý člověk jednou v životě dříve či později pocítí, že věřit v něco musí. Že život bez víry něco postrádá.

Na straně druhé by bylo mylné tvrdit, co někteří "odborníci", že podstatou léčby vírou je jen jakási autosugesce. Tím ovšem neříkám, že tomu tak musí být vždy. Ano, jsou případy, kdy se za dané situace pod vnímáním jisté víry, skrývá skutečně "jen" autosugesce. Je to v uvozovkách proto, že autosugesce sama je mnohdy bohatě dostačující nástroj k vyléčení. 

Takže jsme si řekli, že jsou lidé, kterým víra pomohla z hlediska "pouhé" autosugesce, ale jsou i takoví, kterým pomohly vlivy skutečné pravé víře vlastní - potažmo nějaké vyšší bytosti a podobně.

Jen bych podotkl, že víra (ať už jakákoli) by neměla být slepá. Jsou naneštěstí jisté náboženské skupiny, které vykazují známky rizika pro své členy. Proto by každý případný zájemce o jakoukoli formu víry měl mít jasný přehled o důležitých věcech organizace či přímo chcete-li sekty. Některé totiž znemožňují účinnou léčbu svých členů (pacientů). Žádná víra by neměla "říkat", kde je a kde není hranice možnosti léčby. 

Pokud máte nějaké připomínky či dotazy, není problém, mluvte, pište, diskutujte. Jen podotýkám, že všeobecný "pokec" o jakýchkoliv tématech (česky i anglicky) je ve zdejší Chatovací místnosti <<<

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl  

7 komentářů:

  1. Ono je asi i rozhodující na jaký druh filmu se kdo dívá :) Já četla knížky, takže mi to dalo dá se říct i trochu víc, protože jsem už věděla o co v tom filmu půjde a jsem naprosto spokojená.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu no... ale pro příště by bylo dobré takovéto vzkazy psát do všeobecné Chatovací místnosti (kterou najdeš pod vrchním nápisem Diskuze v horním menu těchto stránek - je to přehledné a naprosto jasné)

      Vymazat
  2. Ůíšeš že jsou mé odpovědi naivní...v čem ti příjdou naivní ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne... psal jsem, že přestože jsou rozumné tvé odpovědi na otázky, tak jsou částečně naivní v některých případech - proč ? No protože to tak prostě vnímám.

      Vymazat
  3. Moc dobré téma. O tom ještě popřemýšlím. Já myslím, že je rozdíl mezi vírou - v něco věřit a vírou - žít a plně s tím rpacovat. Je pro to pojem životní víra, kteý vytvořili Jediové.
    Ona autosugesce není nic více, než že svou vírou anstavujeme, co můžeme a co ne, protože i to je naší vírou určeno.
    Aniž bych věřila, že mi vyšší bytosti pomáhají, tak mi pomohly. Takže víra? Ne. Nemohla to být víra. Víra v mém životě.. Myslím, že už to dávno víra není. Já mám jistotu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano je "víra" a "víra" - taková krásná ukázka je:

      - víra křesťanů
      - víra ve schopnosti studenta magie

      Víra křesťana se opírá o monoteistického Boha (konkrétně Hospodina či u jehovistů Jehova).
      Kdežto víra u studenta magie se opírá čistě jen o jeho vlastní vnitřní sílu (kterou využívá v praxi magie pochopitelně).

      Vymazat
  4. K víře každý musí dospět sám. Myslím si, že bez víry by životy spousty lidí skončily mnohem dříve. Co je to, co nás drží, když všichni lidé odejdou, když jsme sami? Naděje?! Možná, ale odkud přichází, kdo jí posílá, proč ji vidíme? Víra předchází všem zázrakům, které přichází. Bez víry by život byl necelý, neúplný. Postrádal by jednu z hlavních součástí lidského bytí. Nikdo neříká, že se mluví o víře křesťanské, avšak myslím si, že každý z nás, bez rodílu v něco věří, každý z nás se v životě dostane do situace, kdy si neví sám rady, kdy se odvolává k vyšším silám, mocím.. proč by to dělal ,kdyby nevěřil? Kdyby nevěřil, že je to poslední možnost okusit toho, co ho může spasit? Něco, v čem vidí naději. Víra.

    OdpovědětVymazat