Film: Zloba - Královna černé magie (Maleficent)

Milí čtenáři,

nedávno (23. červen 2014) jsem byl v Brně, kde v rámci odpoledních hodin jsem se rozhodl jít do Velkého Špalíčku podívat se na zmíněný film. A upřímně řečeno... není to špatné, ale viděl jsem mnohem lepší fantasy snímky. Ale i tak. Pojďme na věc...

Název: Maleficent
Produkce: USA, Velká Británie
Filmový žánr: fantasy, dobrodružný
Scénář: Linda Woolverton
Hudba: James Newton Howard
Přibližná délka: 100 minut
Rok výroby: 2014 
Někteří herci a herečky: Elle Fanning, Angelina Jolie,  Sharlto Copley

Co si o filmu myslím já a o čem snímek je ? Podívejte se nejdříve na dabovanou ukázku...


Jak už jsem výše řekl, viděl jsem i mnohem lepší snímky. Upřímně řečeno Maleficent na mě působil místy až moc "přeumělkovaně". Zkrátka z toho byla vnímatelná jakási nepřirozenost (pro fantasy žánr) = a to bylo spíše negativní.

Film Zloba na mě působil jako... kdybyste smíchali prvky fantasy s typickým dětským pohádkovým myšlením. Což možná byl záměr tvůrců, ale tím snížili v podstatě věkovou hranici (takže je to pohádka spíše pro děti než dospělé - ale jsou i vyjimky, jasně že.)

Tak a teď, jak já vnímám, o čem film je:

Je to v prvé řadě dost přetvořená podoba původní pohádky "O Šípkové Růžence". Počátek snímku vás zavede do krásné lesní magií tvořené přírody, kde se ještě mladá vílí slečna Zlobilka (= královna Zloba později) seznámila s mladíkem ze světa lidí. Ten ji později v dospělosti obelstil a okradl o její magická křídla a to kvůli králi, který ji už v minulosti chtěl zničit. Dřívější král měl strach, a proto její les chtěl vypálit do základů. Nikdo z lidí neměl šanci se postavit magické moci...

V dospělosti tedy pořád ještě celkem mladý muž využil dřívější náklonnosti k víle Zlobilce, obral ji o její křídla (a tak i o schopnost létání). To vedlo k prvním myšlenkám na pomstu. Překrásná vnitřně i vnějšně Zlobilka ztemněla své nitro a dala si jméno Zloba. Dřívější kamarád se stal králem a na svět přišla jeho dcera... Růženka.

Zloba se chtěla pomstít za to, co udělal její dávný kamarád a tak v opojení temnoty se vkradla do hradu a jako dar zaklela malou Růženku s tím, že v jejich 16 letech se píchne o jehlu kolovrátku a usne navěky dokud ji nevysvobodí někdo se skutečně pravou Láskou (to proto, že Zloba se při kouzlení domnívala, že něco jako pravá Láska neexistuje).

Zloba i přes svou temnou stránku navštěvovala malou Růženku a pozorovala jak vyrůstala s jinými výlami (to proto, že před lety král svěřil Růženku třem vílám, které ji měli po šestnáct let ochraňovat a všechny kolovrátky byly zničeny).

Později (po mnoha návštěvách) si dítě svého nepřítele královna Zloba zamilovala a Růženka tak změkčila srdce královny v té době temné magie. Postupně Zloba došla k závěru, že chce, aby kletba byla zrušena - ale pojistila své kouzlo před více jak deseti lety vskutku silně - nešlo to zlomit. Ať se snažila jakkoli...

Celý příběh pokračoval tím, že Růženka se skutečně dotkla jehly kolovrátku a usnula. Ne na věky. Byla to pravá Láska královny Zloby, která k závěru filmu probudila z věčného spánku Růženku. Tehdy se chtěl i přesto všechno pomstít její otec, který v zápalu boje spadl z hradeb své pevnosti. 

Celkově bych americko-britský snímek Zloba hodnotil asi tak nanejvýše šedesáti procenty. Víc ne. Čekal jsem od toho mnohem lepší holywoodský "trhák". Tedy podle té reklamy, kterou tomu média dělala. Ale i tak... nebylo to špatné.

4 komentáře:

  1. mohla bych se na to někdy podívat.. mám ráda pohádky :) a na předělávky klasických pohádek jsem vždycky zvědavá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Plánovala jsem se na film jít podívat, ale bohužel to nevyšlo, tak snad časem se k němu dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak nebudem si nic zastírat... je to víc pro děcka no :) Ale dá se na to dívat i z pohledu dospěláka :D

      Vymazat