Zkouška vaší víry

15. 2. 2015 v 10:39 | Kategorie: Bohové | Autor: Lukáš Přibyl, DDV

Milí čtenáři,

pamatujete na staro-řeckou Psýché a Orfea či snad Faethónta ? Tak jistě víte i o jejich selhání. V čem ? No přeci ve zkoušce své víry. A víte jak to dopadlo ? Velkým smutkem a pláčem. Pojďme si to trochu připomenout...

ad 1 Erós a Psýché: 

Když bůh lásky Erós našel zvláštní cit ke smrtelné princezně Psýché, řekl jí, aby mu slíbila, že se nikdy nepokusí spatřit jeho tvář a hned poté zmizel. Psýché byla se svým novým životem spokojena, přestože jí chyběla stálá přítomnost svého milého Eróta. Ale jen do té doby než ji vyprovokovali její dvě sestry, které stravovala závist. Do srdce Psýché postupně víc a víc zasévaly jedovatá slova podezření a snažily se jí přesvědčit o tom, že se před ní její manžel Erót skrývá proto, že je příšerným netvorem.

Nakonec Psýché nevydržela nápor provokací a jedné noci porušila slib. Stranou zapálila lampu a jejím světlem osvítila doposud nespatřenou tvář svého chotě. Místo ohavné zrůdy však spatřila obličej nejkrásnějšího mladíka na celém světě, obličej samotného boha lásky Eróta. Za to byla potrestána tak, že vše, co si vysnila, v okamžiku zmizelo a Psýché zůstala sama zanechána v děsivé samotě uprostřed hor.

ad 2 Orfeus a Eurydika:

Orfeus... nejstarší a nejslavnější pěvec starověkého Řecka a syn boha Apollóna a múzy Kalliopy. Jeho otec jej naučil nádherné a vznešené hudbě a rovněž tak líbeznému zpěvu, že celá příroda, ptáci v povětří, ryby ve vodě, dravá zvěř ve skalních doupatech, stromy i skály jeho magickému zpěvu a hře naslouchali.

Měl za manželku krásnou nymfu Eurydiku. Když zemřela na hadí uštknutí, Orfeus se ponořil do takového smutku a žalozpěvů, že i bohové starého Olympu byli jím pohnuti. A to až tak, že mu dovolili vstoupit do podsvětí. Nakonec mu bylo dovoleno navrátit svou manželku zpět na zem mezi živé, ale jen za podmínky, že se cestou na zem po ní neohlédne. Žel víra Orfeova nebyla dostatečně silná a on danému slovu nedostál. A tak jeho manželka Eurydika opět zmizela do podsvětí, odkud ji už nikdy nedostal zpět.

ad 3 Faethón:

Je synem boha slunce Hélia a ókeanovny Klymeny. Krásný jako slunce a hrdý jako bůh. To jsou skutečnosti, které se znelíbily Diovu synovi Epafovi, který ho při hádce nazval potomkem pouhého smrtelníka.

Faethontova nedostačující víra ke slovům jeho matky a dokonce ani svého božského otce Helia jej nakonec přivedla k záhubě. Jak ? Když si vyžádal na svém otci slib, že může alespoň jednou řídit sluneční vůz, byla to jeho poslední volba v životě. Koně poznaly, že nemají pevnou Heliovu ruku a smrtelná sluneční záře by natropila ještě mnohem víc škody, kdyby Faethonta sám Zeus nesrazil k zemi bleskem. Přesto na pomníku Heliova syna Faethonta stálo "padl, ale při velkém odvážném činu".  

Máte nějaké otázky či připomínky ? Není problém. Níže u tohoto článku nebo v >>> Chatovací místnosti těchto stránek se můžete vyjádřit:

3 komentáře:

  1. Lidé jsou hlavně moc nedočkaví a chtějí všechno vědět nebo mít hned.

    OdpovědětVymazat
  2. k tvýmu komentáři: já se ale dívám přímo pod článek, ne na tý hlavní stránce :) a tam jsou všechny a je u toho i čas posledního přidání :)

    OdpovědětVymazat
  3. a k tomu tvýmu komentáři, že je to nesrozumitelný, co jsem ti napsala.. reagovala jsem na tvůj komentář pod mým článkem, kde jsem psala o tom, že ten den auto srazilo našeho kocourka na chatě a že ho strejda musel dodělat, protože byl ještě naživu.. a ty jsi mi napsal komentář: "á taky máš kočku - já taky perskou činčilu Terezku (má pět let)".. jako by sis vůbec nepřečetl, že ta kočička už není.. to jsem nepochopila..
    jinak já mám doma taky peršana.. a je mu 10 let..

    OdpovědětVymazat