Téma: Socialismus, jeho teorie a já

23. 2. 2015 v 10:02 | Kategorie: Přemýšlení - Thinking | Autor: Lukáš Přibyl, DDV

Související články:
  1. Demokracie ? Mnozí lidé si na to ještě nezvykli. Aby "za chvíli" měli ještě na co...
  2. Podporuji vytváření státních podniků více než vybírání daní
Milí čtenáři,

jsou lidé, jako například jeden starý právník podnikající v knihkupectví (se kterým jsem před nějakou dobou přicházel do styku) kteří jsou schopni se "do krve" hádat o špatnosti socialismu jako takového a navíc svůj postoj vnucovat ostatním okolo. Jeho způsoby až agresivního obhajování a vnucování svých názorů by nebyly tak špatné, pokud by již několik let nazpět neobhajoval fakt, že každý má právo na svůj názor. Ovšem záleží vždy na způsobech a zda-li nevnucuje své názory. Zdá se, že tento člověk nezná základní lidskou slušnost a patrně si nepamatuje, co již kdysi vyslovil (nebo nechce ?). S tímto pánem jsem jednou pro vždy ukončil jakákoliv jednání a to právě vzhledem k jeho (řekněme) až agresivním výstupům a vnucování některých svých názorů (nerespektuje okolní názory).

Jeden z důvodů jeho agresivních výstupů je právě spor o socialismus. Výše zmíněný člověk nechtěl pochopit, že já nehájím minulý komunistický režim v ČR, ale zastávám se základní myšlenky v rámci teorie socialismu. Je rozdíl zastávat se socialismu v praxi konkrétně ČR a je rozdíl zastávat se teorie socialismu takového, jaký by správně měl být. A podle všeho v ČR nebyl socialismus takový, jaký by správně být měl.

Jeden člověk kdysi správně řekl: 
"Komunismus není socialismus, ale nezdařený pokus o socialismus."

Já osobně říkám, že socialismus by nebyl špatný, pokud by lidé v něm operující byli zodpovědní a nehledali "díry", kudy by si mohli co nakrást (a podobně). Jenomže na straně druhé takoví lidé existují i v "demokratickém kapitalismu" (takže si moc nevybereme). Na straně třetí jsem přesvědčen, že žádný režim (styl vedení společnosti) nebude nikdy "ten správný" do té doby, dokud se sami lidé nezmění.

Teorie socialismu říká, že - sociální spravedlnost je rovnost, nerovnost je nespravedlnost. Dále pak, že soukromé vlastnictví výrobních prostředků vede k nerovnosti, a proto musí být nějakým způsobem socializováno (převedeno na společnost). A já jsem pro... i když s jistými výjimkami.

Už výše skrze přímé odkazy jsem vyslovil názor, že jsem pro výrazně větší aktivity v oblasti státního podnikání. Neříkám, že by nemohly existovat i soukromé podniky, ale jen říkám, že by se hodně ulevilo na vybírání daní vzhledem k výrazným podnikatelským aktivitám státu. Nemusí se nutně jednat pouze o státní podniky (tedy s.p.), může se jednat o postupné nakupování akcií (tedy společností a.s., a jiné)

Na závěr bych jen zdůraznil, že... socialismus ano, ale s jistými výjimkami.
  
Máte nějaké otázky či připomínky ? Není problém. Níže u tohoto článku nebo v >>> Chatovací místnosti těchto stránek se můžete vyjádřit:

Žádné komentáře:

Okomentovat