Můj názor na téma "státní maturity"

23. 1. 2015 v 17:39 | Kategorie: Přemýšlení - Thinking | Autor: Lukáš Přibyl, DDV

Milí čtenáři,

nejeden z vás si ještě vybavujete chvíle, kdy vás "profesorky" a "profesoři" na středních školách napínali a hrozili vám blížícími se státními maturitami. Určitě také víte, že se to stále oddalovalo a oddalovalo až z toho nakonec bylo necelých deset let. A i za tu dobu se navrhovatelé zrovna nepředvedli v dobrém světle. Dokonce i za neúspěchy obrazně řečeno "padaly hlavy" lidí, kteří zodpovídali za celý projekt nebo se podíleli na jednotlivých jeho částech.

Pravda je, že... státní maturity byly a stále jsou a dle mého názoru, který dále osvětlím, dále i budou jedním velkým nesmyslem. A víte proč ? Jsem si jist, že mnozí víte a tak víte i, že je potřeba na některé věci takzvaně "posvítit velice silnou lampou". A nebát se stát si za svými názory. A tady je...

K tomu, aby například státní maturity mohly být úspěšným projektem, muselo by nejdříve dojít k výrazným úpravám vzdělávání dětí a mládeže už od prvních jejich školních chvil. To znamená, že je potřeba nejdříve sjednotit způsob vyučování a AŽ PAK (na základě toho) vytvářet návrhy pro (například) státní maturity.

Výše uvedené se netýká jenom (!) státních maturit, ale pochopitelně jakýchkoliv návrhů zkoušek řízených centrálně (to znamená v tomto případě z Prahy).

Jakpak může nějaký středoškolák úspěšně složit maturitu, jestliže je velký rozdíl ve vyučování v rámci gymnásia, střední odborné školy a nástavbového studia. A to zde nemluvím o případných soukromých školách. Dle mého názoru zodpovídající lidé silně nedomysleli svůj projekt. Udělali jen jednu polovinu z nutných úprav a to je žalostně málo. Nechápu koho tam zaměstnávají.

Máte nějaké otázky či připomínky ? Není problém. Níže u tohoto článku nebo v >>> Chatovací místnosti těchto stránek se můžete vyjádřit:

5 komentářů:

  1. Nejhorší byl ten systém opravování slohů pedagogy jiných škol, to se tak protáhlo, že maturanti už měli za sebou přijímačky na vysoké školy a ještě se nevědělo, zda maturitu vůbec udělali, protože známka z češtiny se kvůli těm slohům nedala uzavřít.

    OdpovědětVymazat
  2. Na jednu stranu chápu, proč je chtěli zavést - aby měly vysoké školy nějaké objektivní srovnání mezi přijímanými žáky, ale jako obvykle tady v této zemičce se to příliš nedomyslelo... A navíc gympláci (dobře asi né všichni) přicházejí o tu krásnou nejistotu na konci studia, když byly klasické maturity - státní maturitu dají levou zadní...

    OdpovědětVymazat
  3. Od mé maturity brzy uplyne 50 let.
    Nyní ani přesně nevím ,co obnáší státní maturita.Občas něco o tom čtu a zdá se mi,že jako všechno, se
    to u nás přehání a vymýšlí se něco, co jinde dávno a dobře funguje.....
    Možná, že vás budou zajímat moje maturitní předměty - český jazyk, ruský jazyk, matematika a jako volitelný předmět jsem si vybrala deskriptivní geometrii.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano to je docela zajímavé - a klidně zde můžete více rozepsat své dojmy - díky

      Vymazat