Lukáš Přibyl: Pravý důvod, proč píšu své knihy...

21. 1. 2015 v 17:02 | Kategorie: Databáze knih -a- Knihovna | Autor: Lukáš Přibyl, DDV

Související články:
  1. Orákulum: Knihy a knihovny ve starověkém Řecku
  2. Kniha ? Co to pro lidi vlastně znamená ?
  3. Přemýšlení: Jaké knihy jsou podle mého názoru nejlepší...
Milí čtenáři,

za jakým účelem lidé zveřejňují svá autorská díla ? Za jakým účelem třeba Vy ? Je už teď jasné, že někdo pro peníze, jiný pro slávu a další třeba pro kombinaci výše zmíněného. Jsou ale i tací, které nezajímá ani sláva ani peníze či cokoliv obdobného. Vás však zajímal důvod, proč to všechno dělám já.

Za těch uplynulých zhruba pět let jsem (obrazně řečeno) dal život svým přibližně deseti autorským dílům. A stejně tak jako jste si mohli všimnout, že ne vždy se jedná o literaturu duchovní, tak je (i z výše uvedené knihovny) zřetelné, že nikdy nepíši beletrii, ale výhradně literaturu naučnou. Proto například i Olympská bible je napsána atypicky, tedy neobvyklou formou. To vše je zcela záměrně.

No a teď se tedy dostáváme k tomu "kouzelnému slovíčku" - proč ?

Důvod, proč píši své vlastní knihy, je čistě v následující přímé (zjednodušené) odpovědi "vytvářím taková díla, která z nějakého důvodu postrádám na pultech knihkupectví či v knihovnách - a takových si potom cením nejvíce" 

Jinými slovy ty knihy dělám především sám pro sebe, tedy pro svou vlastní potřebu. A když se některá zalíbí i jinému, tak proč ne, že ? Řekněme, že bohatství, kterého se mi s každou další mnou napsanou knihou dostává, je hodnotnější než bohatství i těch nejbohatších na této jinak primitivní planetě.

Já, Lukáš Přibyl, DDV

Máte nějaké otázky či připomínky ? Není problém. Níže u tohoto článku nebo v >>> Chatovací místnosti těchto stránek se můžete vyjádřit:

12 komentářů:

  1. A pročítáš si své knihy, když je píšeš hlavně pro sebe? Mne by to nudilo číst své knihy a taky je ani nečtu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak například Olympskou bibli si zcela jistě pročítám znovu a znovu. Je to posvátné písmo. A stejně jako i jiné mé publikace, i tato kniha se řadí současně i do jakéhosi archivu všeho, co jsem kdy napsal. Takže si mile-rád některá svá díla pročítám znovu. Ne nadarmo se říkává "opakování, matka moudrosti" :)

      Vymazat
    2. Nejspíš to hlavně ty potřebuješ. Vím to podle sebe. Když něco člověk napíše na papír, potřebuje si tím ujasnit myšlenky a má i potřebu mít v tom přehled. Takže souhlasím s tebou, že sis to napsal hlavně pro sebe.

      Vymazat
    3. s tím to nemá nic společného

      Vymazat
  2. Řekla bych, že je to vzácnost zjistit , které téma ještě na pultech není a pak umět napsat poučné dílo. Nejen chlebem živ je člověk. Kdyby se všichni jen neustále poučovali a nevyužívali poučení v běžném životě, na co by jim pak to poučení bylo? Není to nic proti naučným knihám, od malička, co jsem poznala písmenka jsem četla a měla jsem to štěstí, že jsem bydlela u příbuzných, kteří měli obsáhlou knihovnu. Většinou klasiky, ale sem tam i zábavnější žánr. Kdo nečte, o hodně se ochuzuje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. vzácnost to je možná pro vás smrtelníky, nikoliv však pro mne :)

      a co se týká toho poučování využitého v běžném životě - opět platí, že nevím jak ostatní, ale v mém případě já osobně většinu informací z mnou napsaných poučných knih využívám i v běžném životě (tedy jak já říkávám i "za pochodu") - jinak by mé knihy pro mě neměly až takový význam

      Vymazat
    2. Lukáši, i ty jsi smrtelný. Trochu skromnosti by neuškodilo.

      Vymazat
    3. P.S. pokud se rady z poučných knih používají i v životě, pak jsou to rady užitečné a mají smysl. :-)

      Vymazat
    4. Teď jsi mě rozesmála. Ale jako vtip se ti to povedlo. :D

      Vymazat
    5. To je v pořádku, já ráda pobavím. Trocha srandy totiž neuškodí, na rozdíl od přehnaně vážně braných úvah a náboženských směrů.

      Vymazat
  3. To je asi nejlepší důvod, proč napsat vůbec nějakou knihu. Stejně tak někdo může zkusit napsat svůj román a možná z tohoto důvodu vznikají i různé fan fikce na již vydané romány.

    OdpovědětVymazat
  4. Takové knihy jsou potřeba do života :) Jaká skromnost, Lidé prostě nepochopí, že je třeba si fandit, hrají si raději na oběť :D

    OdpovědětVymazat