Krátké zamyšlení nad tématem "trest smrti" - ano nebo ne ?

24. 1. 2015 v 19:45 | Kategorie: Orákulum - Oracle | Autor: Lukáš Přibyl, DDV

Související informace:
  1. Doživotně odsouzeného 70letého muže po 40 letech pustili. Byl nevinný
  2. Moje kniha: Věk šestý (vydání druhé)
Milí čtenáři,

na začátek bych měl říct, že tento článek vznikl jako reakce na schvalování trestu smrti mnohými (nejen internetovými) diskutéry. Je tu proto, abych zdůraznil o jak velkou hloupost se ze strany takových lidí jedná. A samozřejmě, že mají (stejně jako já) právo na svůj názor. V mé knize "Věk šestý", kterou si můžete výše zdarma stáhnout, je také dosti důrazná zmínka o závažnosti "trestu smrti".

Možná si říkáte, že první ze souvisejících odkazů není k věci, ale byl by to z vaší strany omyl. Protože...

Představte si například sami sebe v situaci výše zmíněného 70letého starce, který byl před zhruba 40 lety chybně odsouzen na doživotí. Kdyby tehdy byl odsouzen rovnou k smrti, byla by to v podstatě vražda nevinného člověka, kterému život už nikdo nevrátí. A teď si vemte, především vy zastánci trestu smrti, že by to byl někdo z vaší rodiny nebo přímo Vy sami. Takhle si stařec sice nevrátí ztracených x desítek let, ale aspoň ještě žije a může si aspoň trochu užít... a hlavně se dočkal omluvy.

Já na jedné straně chápu silné rozhořčení a touhu po co nejdřívějším vykonání spravedlnosti mnohých pozůstalých zavražděného (či jiných obětí), ale trest smrti není řešení. Může se totiž snadno obrátit i proti svému (nevinnému) navrhovateli.

Velice snadno by totiž mohlo dojít na situaci, kdy před soudem stanete například Vy a přestože budete vědět, že jste nevinný/á, tak Vás na základě povoleného trestu smrti odsoudí k okamžitému zániku. V podobném marastu se může ocitnout i kdokoliv jiný, na kom Vám záleží.

Proto ještě jednou zdůrazňuji, nepřejte si zavést "trest smrti", nelíbily by se vám následky.

Máte nějaké otázky či připomínky ? Není problém. Níže u tohoto článku nebo v >>> Chatovací místnosti těchto stránek se můžete vyjádřit:

4 komentáře:

  1. No já jako nevím, Možná někdy by se to mohlo dělat, ale opravdu za velký prohřešek. Ale urči né kvuli toho, že se někdo koukal na fotbal, nebo byl omylem znásilněný. Je pravda, že každý člověk má právo na život. Já osobně bych do ničeho takového nezasahovala..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. právěže ono je problém už jen ve chvíli, kdyby trest smrti byl vůbec povolen... pak už je to jako lavina

      Vymazat
  2. Osobně si myslím, že celkově máme u nás tresty poněkud "zvláštní". Často je trest příliš vysoký třeba za finanční machinace, jindy se nestačím divit, za jak závažnou věc, jako je vražda či zabití , byl trest nízký. Ovšem nejsem pro trest smrti, právě kvůli možnosti justičního omylu. Jsem pro doživotí, jako nejpřísnější trest.

    OdpovědětVymazat