Přemýšlení: Jaké knihy jsou podle mého názoru nejlepší...

Zveřejněno: 6. 12. 2014 | Kategorie: Přemýšlení - Thinking | Autor: Lukáš Přibyl

Zprávy: S tímto článkem souvisí i tyto informace >>> Knihy a knihovny ve starověkém Řecku -a- >>> Orákulum: Daleko rychlejší a přesnější jsou obrazy než slova 

Milí čtenáři,

na internetu působím přibližně osm let a z toho posledních pět se snažím vytvářet knihy vlastní. Někdo má rád romány, jiný básničky a další naopak třeba učebnice (a to ať už čehokoliv). Ale každého sepsaného díla se týká vlastnost, která, pokud je přítomna, činí autora lepším než v případě ostatních tvůrců. Tedy alespoň v mých očích... 

Pravda je, že nejlépe se čtou takové knihy, které jdou takzvaně přímo k věci (tedy k jádru - což se týká hlavně učebnic) a autor se nesnaží lidově řečeno jenom "nahnat" tam co největší počet stran. Čili důležité je psát co nejméně stran a přitom vměstnat do obsahu to nejdůležitější. Podobným způsobem "jedu" v rámci psaní publikací i já sám. Dělám knihy co nejstručněji a nejjasněji. A sám za sebe mohu říct, že jsem spokojený, což je nejdůležitější, protože své knihy dělám především sám pro sebe.

Jinými slovy kniha, která své jedno téma rozpracovává na tisíc stran, je především nudná a (nejen) pro mě nedůležitá. Pár výjimek bychom našli jako v případě třeba obsáhlé encyklopedie s dvěma tisíci stranami (jenomže tam je témat třeba tisíc, což je potřeba i z tohoto úhlu na věc nahlížet).  

Dokonce i některé romány je možné zestručnit (například trilogie Pán prstenů - já osobně bych to zmenšil na polovinu, je to až nudně dlouhé). Proto mám raději jednodílný Silmarillion, který je nabytý mnohem více než Pán prstenů o třech knihách.

Naneštěstí spousta autorů dělá své knihy s co největším počtem stran proto, aby pro veřejnost to vypadalo zajímavěji a bylo z toho i více peněz. Na straně druhé například já nedělám knihy pro peníze ani proto, abych byl populární, a proto jsem spokojený se stylem, který mám já. Jinak řečeno mé knihy jsou využity, i kdyby je neměl nikdo nikdy přečtené.  

Proto říkávám "nejlepší jsou autoři, nehledící na případné peníze ani slávu ze svých knih - taková díla mám nejraději (a to se týká i jiných věcí - například i filmů).

Máte nějaké otázky či připomínky ? Není problém. Níže u tohoto článku nebo v >>> Chatovací místnosti těchto stránek se můžete vyjádřit:

5 komentářů:

  1. Každý píšeme knihy hlavně pro sebe a taky jsme jejich nejvděčnějšími čtenáři. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Někdo napíše třeba tisíc stran, protože téma, kterému se věnuje je natolik složité, že menší počet stran by nedokázal vystihnout podstatu problému. A někdo napíše dvacetistránkouvou - k jádru - věc, což může znamenat, že téma tohoto pamfletu je navýsost nudné a jednoduché...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde vidět, že nevíte o čem mluvíte :)

      Vymazat
    2. Nebo naopak velice dobře vím, o čem mluvím - přece jenom, jsem zasloužilý Dr.DV.

      Vymazat