Orákulum: Seriál o slušnosti na internetu: Část první: Slovo o "Vykání"

Milí čtenáři,

mnoho, opravdu mnoho let pamatuji od prvního dne, kdy jsem se svými prsty jeden po druhém poprvé dotkl klávesnice a já tak začal poznávat svět internetu z druhé strany. Stal se tak ze mě ne "jen" pozorovatel druhých, ale probudil jsem v sobě také část tvořivou. Ať už byla minulost jakákoliv, nelituji ani jediné chvíle, neboť výsledek, který se v průběhu let postupně naplňoval, byl a je o mnoho cennější. 

V rámci tohoto seriálu na základě mých zkušeností a názorů vás postupně přivádím k důležitým prvkům v komunikaci mezi vámi, jako uživateli internetu... ale současně tím vším zvýrazňuji, jak špatné je, když mnozí z vás to vše považujete za zbytečné a někdo i za nesmyslné. Nuže pojďme dále.

"Vykání" v reálném světě mimo internet známe naprosto všichni. A nikdo zcela jistě nepochybuje o tom, že by se zatím neznámí či málo známí lidé měli oslovovat slovíčkem před jménem - "Vy". Proč tomu tak není i na internetu, se ptám já ? Pravděpodobně je to tím, že uživatelé internet považují za něco nereálného a za jakési místo, kde mohou promítat jakékoliv pocity, myšlenky a vůbec cokoliv, co by v reálném světě mimo internet rozhodně neprošlo a mnohdy by se to pohybovalo na hranici se zákonem. Tento méně příjemný trend je znám naneštěstí nejvíce mezi blogery a to ať už jakékoliv sítě a v kterémkoliv státě světa. A přitom se nemusí nutně jednat jen o využití slovíčka "Vy".   

Já osobně kamkoliv (nejen) na internetu přijdu se snažím používat takzvaného "Vykání", protože to považuji za jeden ze základních kamenů slušné civilizace. I když u mě se spíše jedná o jisté dekórum. Ano vím, že v některých zemích (obzvláště v anglicky mluvících) jsou mírně odlišné způsoby a tudíž pro "tykání" a "Vykání" mají jen jedno slovo - "you" (= ty/Vy/vy). Ovšem, jak už jsem nastínil výše, "Vykání" je možné vyjádřit i jinými způsoby než jen slovy. A právě toho je hojně využíváno také v anglicky mluvících zemích.

Například Američané či Britové jsou schopni vyjádřit "Vykání" v kontextu řeči se svým okolím i bez přímého použití zmíněného slovíčky "Vy". Mimoto ještě využívají promítání "Vykání" skrze svůj tón hlasu a také mimiku svého těla. Jak to vše nakonec vyznívá, záleží nejen na přístupu, ale i na konkrétní situaci, ve které se dva či více lidí zrovna nachází. Zcela jistě bude jiné chování pokládáno za vhodné při pohřbu a zcela jiné například při běžném "pokecu" někde se spolužáky ve škole. To už musí zvážit každý sám v sobě, jak se bude chovat k ostatním s tím, že by se to ani náhodou nemělo vymykat zákonům státu, ve kterém se zrovna ten či onen nachází. Naneštěstí mnozí odmítají tyto způsoby a podle toho to na světě mezi lidmi vypadá. 

Tak... a co vy ? Také patříte mezi ty, jenž nevyužívají "vykání" na internetu ? Nestyďte se za svůj názor... 

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl

11 komentářů:

  1. Nikdy ma nenapadlo, aby som blogerom, alebo niekomu v mojom veku /o kom viem, koľko má rokov/ vykala. Bolo by asi aj smiešne keby nejakému 15-ročnému napíšem napríklad 'ste veľmi rozumná'. Každopádne v reálnom živote vykanie používam. Je to zdvoriléa neviem si to bez toho ani predstaviť. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybyste pozorněji četla můj článek, zjistila byste, že se to týká neznámých lidí či méně známých. A v takovém případě není důležité nic jiného. :)

      Vymazat
  2. Většinou na blogu tykám a stejně tak mi nevadí, když někdo tyká mně, i když jsem proti některým už dost starší. Zjednodušuje to komunikaci. Samozřejmě určitá slušnost se dá držet i při tykání. Tykám (trochu s problémy a většinou si to trochu ověřím, zda tykání nepopudí) i starším lidem. Jen tam, kde je evidentní, že bloger je PAN bloger a velmi důstojný člověk, tak takovému vykám.
    Tykání (a vyjímečně vykání) vedu jen v internetových komunikacích, v blogových sférách. Bez ohledu na to, jestli onoho člověka znám či ne.

    Samozřejmě, v reálu těm, kterým teď tykám, bych vykala. Něco jiného je osobní setkání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...ano a mým cílem už i z dřívějška je, aby se ve "vodách" internetu jako v zrcadle co nejvíce zobrazovala realita mimo něj. To znamená, aby se lidé na internetu chovali stejně jako mimo svět internetu.

      Vymazat
    2. Tak to by pro tebe nebylo nejlepší, nie? :D

      Vymazat
    3. právěže by to bylo nejlepší (nejen pro mě)... na straně druhé byste vy "anonymní" přišli o "výhodu" nepoznání (i když v některých případech vám to stejně nepomáhá) :)

      Vymazat
    4. S tvým přístupem k lidem tady bych tipoval, že v reálu se k tobě lidé nebudou chovat zrovna nejuctivěji...

      Vymazat
  3. V blogovém světě tykám, to už jsi poznal. Tykám mladším i starším, myslím, že to sbližuje komunikaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. víte, ono "vykání" lze dávat najevo i jinak než jen slovně (což už jsem v článku říkal)... když to vezmu z druhé strany, tak někdo naopak používá "vykání" (slovně) ale z obsahu jeho řeči je patrné opovržení (přesněji řečeno, přestože slovně "vyká", obsahově svou řečí hůř než "tyká")

      Vymazat
    2. A co cítíš Ty tady na blogu z mého tykání? Jaký přístup cítíš, že mám k Tobě i jiným lidem?

      Vymazat
    3. Zatím z tvé strany necítím nic.

      Vymazat