Orákulum: Rusko versus USA - dějiny se opakují ?

Milí čtenáři,

snad ani jednomu z vás neunikly informace o současném "skřípání" mezi Spojenými státy a Ruskem. Naneštěstí se oním mezičlánkem stal "obyčejný" lid na Ukrajině. Pro ty, kdo neví o co přesně se jedná, dávám zde malé shrnutí...

Všechno začalo velkým nepokojem v hlavním městě Ukrajiny, s tím, že není zcela jasné, kdo tuto agresivní aktivitu původně podpořil (zda-li místní a/nebo ze zahraničí)... ale jasné, že výsledkem se po nepříliš dlouhých bojích v ulicích stalo sesazení dřívějšího prezidenta Janukoviče, kterému se následně podařilo tak tak uniknout helikoptérou do Ruska. Faktem je, že nemohu jednoznačně určit, kdo byl v právu, ale pravdou je, že to nakonec vyústilo v povstání takzvaných separatistů (= ti, co se snaží oddělit od celku) a než byla nasazena tvrdá armádní výbava, několik měst do té doby v podstatě úplně podlehlo. 

Ať už je za situaci na Ukrajině zodpovědný kdokoliv, pravdou je, že státy USA ani Rusko za celou dobu neuváděly zcela spolehlivé a dovoluji si tvrdit že ani zcela pravdivé informace. Veřejnost celého světa se tak utápí v nejasnosti. 

V současné době je Ukrajina oficiálně ve stavu válečném a v nedávné době došlo ze strany Ukrajiny (a s podezřením, že jim někdo pomáhal) k sestřelení civilního malajsijského Boeingu. Podle mého názoru někdo má tvrdý zájem na rozpoutání něčeho většího než jen místních bojů se separatisty. 

Jsou tu následující možnosti, proč a kdo by mohl mít zájem na vyvolání mnohem větších konfliktů v souvislosti s Ukrajinou:

1. Rusko mezi jehož důvody by bylo připojit minimálně celou východní část k Rusku a ovládnutí tak všech tamních přírodních zdrojů (nebo)

2. USA by chtěly trvale dosadit své lidi do ukrajinského vedení státu a s tím mít i jistotu přítoku dalších peněz a přírodních zdrojů z jejich východní části (nebo)

3. Za celým konfliktem velice pravděpodobně mohou stát lidé, mnohými označováni jako "Ilumináti" (a jim podobní), kteří mají na Ukrajině podobné zájmy jako výše uvedené dva příklady

4. Mohli bychom najít i jiné příklady, ale čtenář si jistě uvede další možnosti... 

A kdyby Ukrajina byla součástí NATO (což si Rusáci nepřejí), zcela jistě by státy EU a USA nezůstaly jen u hospodářských sankcí uvalených na Rusko, ale zcela jistě by provedly mnohem tvrdší vojenské operace. Faktem je, že si neuvědomují, co všechno zlého může "obyčejný" Ukrajinec vytrpět. Na straně druhé je potřeba zvýraznit proč existuje NATO (proč bylo založeno kdysi): 

"NATO je mezinárodní vojenská organizace, která vznikla po druhé světové válce jako bezpečnostní záruka pro západoevropské demokratické země před případným útokem Sovětského svazu. Součásti smlouvy byla i dohoda na tom, že útok na jednu členskou zemi bude chápán jako útok na celou alianci, tedy i na USA."

A možná právě proto se tak strašně pan Putin obával vstupu Ukrajiny do výše zmíněné vojenské organizace. Ani se mu nedivím, ale na straně druhé, pakliže by si to lid Ukrajiny přál, pak je na místě vstup do NATO.

Možná vás teďka napadá otázka komu fandím já osobně. A má odpověď zní, že úplně (!) nejsem ani na jedné straně. Jsem jako ostatně vždy jen na své straně. Avšak pokud bych si měl vybrat, čí zájmy jsou mi sympatičtější, pak jsou to jednoznačně USA. Upřímně řečeno jednou někdo vyslovil, co jsem si já myslel už dávno - "Rusák je jen špinavej Američan" (čili oni si vzájemně nemají moc co vyčítat, ale na straně druhé možnosti pro-západních spojenců jsou pro mě mnohem sympatičtější než-li možnosti celého Ruska). 

Jinak si myslím, že pokud se lid planety Země zavčasu nevzpamatuje, tak budou mít co dělat s Matkou přírodou (její vliv stále stoupá, tak pozor na to !) a pak si ještě rádi zavzpomínají na dávné "hrozby" které časem budou ve srovnání s budoucností jen "procházkou růžovým sadem". Však vzpomeňte na katastrofický Emmerichův mega-film "2012" (a bylo by ještě hůř, taky by se nemusel zachránit ani jeden člověk). 

Jen bych podotknul, že za sestřelené malajsijské letadlo by měl někdo pikat a to urychleně. Kdyby to záleželo na mně, osobně bych si vyhledal Pravdu (!) a pak bych hnal k zodpovědnosti (ke skutečné zodpovědnosti) všechny, kdo se na vraždě civilistů z boeingu jen trochu podíleli. A rozhodně bych přišel na nějaký vhodný nekonečný trest...

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl
(+420) 604 364 905

6 komentářů:

  1. Po pravdě, sama mám v tom rusko-ukrajinském procesu taky zmatek. Jediné, co vím, že to odskáčou normální lidi, pro ně je to nejhorší dopad, oni v tom musí žít. Mocenské zájmy v tom určitě hrají velkou roli, co se týká přírodních zdrojů, USA se už dlouho zaměřují na takto atraktivní země, pro nějakou bezejmennou a bezvýznamnou zemi bez nějakého přírodního bohatství by se neobtěžovali.
    Jak to všechno skončí, nevím. A když se k tomu přidá i totálně nakrknutá matička příroda, může s námi ještě zatočit, že nebudem vědět, kde nám hlava stojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím,

      tak neřekl bych, že je v tom vyloženě zmatek, ale spíše jak se tak říká "vydělte si to dvěma" (tzn.: "vyslechnout" si všechny zúčastněné strany)

      S pozdravem, Lukáš.

      Vymazat
  2. Dá se na to dívat z několika pohledů. Ekonomové říkají, že celou krizi vlastně zapříčinila EU, když nastavila podmínky pro vstup Ukrajiny do EU tak, že by Ukrajina musela zavést vysoká cla pro veškerý obchod z Ruskem tak, jak je má nyní EU. To se samozřejmě nemohlo líbit lidem na východě Ukrajiny, kteří jsou bohatší než lidé na západě právě díky obchodu s Ruskem. Čili proruský prezident nemohl takovéto podmínky akceptovat a západní Ukrajina povstala. Východ Ukrajiny je totiž chudý, protože mezi EU a Ukrajinou jsou vysoká cla. Východ vidí, že lidé v EU mají vyšší životní standart a chtějí ho logicky taky a proto chtěli do EU. Takže lidé na východě chtějí zrušit cla mezi EU a Ukrajinou, aby zbohatli a lidé na západě nechcou zavést cla mezi Ruskem a Ukrajinou. protože by zase zchudli.
    Ne nadarmo se říká, že tam, kde hranice nepřekračují obchodníci, tam je překračují vojáci.
    Je jasné, že celý spor má i další rozměry, tohle byl ale podle mě katalyzátor, který vyhrotil rozdíly mezi lidmi žijícími na východě a západě....

    OdpovědětVymazat
  3. Pardon nějak jsem se do toho zamotal.. tady je oprava:
    Dá se na to dívat z několika pohledů. Ekonomové říkají, že celou krizi vlastně zapříčinila EU, když nastavila podmínky pro vstup Ukrajiny do EU tak, že by Ukrajina musela zavést vysoká cla pro veškerý obchod z Ruskem tak, jak je má nyní EU. To se samozřejmě nemohlo líbit lidem na západě Ukrajiny, kteří jsou bohatší než lidé na východě právě díky obchodu s Ruskem. Čili proruský prezident nemohl takovéto podmínky akceptovat a západní Ukrajina povstala. Západ Ukrajiny je totiž chudý, protože mezi EU a Ukrajinou jsou vysoká cla. Na západě vidí, že lidé v EU mají vyšší životní standart a chtějí ho logicky taky a proto chtěli do EU. Takže lidé na západě chtějí zrušit cla mezi EU a Ukrajinou, aby zbohatli a lidé na východě nechcou zavést cla mezi Ruskem a Ukrajinou. protože by zase zchudli.
    Ne nadarmo se říká, že tam, kde hranice nepřekračují obchodníci, tam je překračují vojáci.
    Je jasné, že celý spor má i další rozměry, tohle byl ale podle mě katalyzátor, který vyhrotil rozdíly mezi lidmi žijícími na východě a západě....

    OdpovědětVymazat
  4. Zas v tom mám bordel, kašlu na to, nějak nejsem ve formě:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D V pořádku, já rád vidím názory od kohokoliv. Doslova :)

      Vymazat