Bohové: Eva

Milí čtenáři,

přestože se vláda starého Olympu vztahovala na celý svět i vesmír, naopak vláda Nového Olympu se vztahuje pouze na souostroví magické kultury, které bude časem postaveno na oběžné dráze planety Země. Zda-li se jednoho dne vrátí i jiní bohové či jim podobni tvorové, to už je jejich věc (vládu Nového Olympu takové bytosti až tak nezajímají). 

V tuto chvíli se zaměřme na podobnost řecké a křesťanské Evy:

- na úvod si povězme... jak snad všichni křesťané ví, Eva kdysi před mnoha a mnoha lety byla jakožto prapůvodní žena považována za zdroj negativní energie (tedy "zla" chcete-li) no a určitou podobnost bychom nalezli v starořecké Pandoře, tedy prapůvodní ženě, která byla bohy vytvořena za účelem potrestání lidstva

- totiž v době kdy titán Prométheus ukradl z Olympu posvátný oheň a přes Diovu proti-vůli jej daroval potají lidstvu, Zeus, nejvyšší bůh, se silně rozhněval a rozhodl, že Prométheův čin nezůstane bez tvrdé reakce  

- Pandora byla v podstatě umělá žena a byla tedy jaksi "naprogramována" za jedním jediným účelem... svést bratra neposlušného titána Prométhea jménem Epimétheus a otevřít svatební dar (= Pandořinu skříňku) z nějž vyletěly jen samé strasti a bolesti

-   i přes Prométheovo varování, Epimétheus selhal a všechno "zlo" bylo tedy vypuštěno mezi lidmi (= věci, které lidstvo do té doby neznalo = stáří, práce, nemoci, šílenství, neřesti, vášně a také práce) 

- tato umělá žena se skutečně mohla pyšnit svým jménem, neboť splňovalo, co samo říkalo a sice... Pandora = všemi dary obdařená 

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl
Telefon: (+420) 604 364 905

3 komentáře:

  1. Nemyslím si, že by křesťané vnímali Evu jakožto zdroj negativní energie či přímo zla. Ani si nemyslím, že by existoval nějaký křesťanský text, který by se o Evě v tomto smyslu zmiňoval. Zlo a zdroj negativní energie vidí křesťani samozřejmě v satanovi či ďáblu a nikoliv v Evě.
    Té další podobnosti se ale nedá nevšimnout. Křesťanská Eva také prakticky způsobila to, že dnes nežijeme v ráji a že jsme sužováni nemocemi a strastmi, ale za trochu jiných okolností.
    Hlavně byla Eva samostatně myslící bytost, člověk, nebyla nikým a ničím naprogramovaná. Nebyla stroj ani prostředek. Měla svobodnou vůli. Z tohoto pohledu by se spíš nabízela paralela mezi Evou a Epiméthem. Oba přes varování podlehli svodu a byli za to potrestání nejen oni, ale celé další pokolení.
    Potom tedy, pokud bychom chtěli hledat podobnost v těchto dvou textech, tak by Eva byla jako Epimétheus a podlehla by touze ochutnat zakázané jablko jako Epimétheus podlehl přes varování Pandoře a seslali tak na sebe a celé lidstvo hněv Boha respektive Dia.

    Ale existují lepší příklady podobných textů napříč kulturami viz. třeba příběh o potopě...

    OdpovědětVymazat
  2. Jako obvykle nemáte pravdu! Pravdu má jedině Mistr! Vlastně Lord! Ehm, teď už vlastně bůh!

    OdpovědětVymazat