Velko-film: Útok na Bílý dům (White House down)

Milí čtenáři,

je tomu zhruba rok, co poprvé spatřil světlo světa další katastrofický film z dílny Rolanda Emmericha - White House down. Jak ukazuje nadpis k článku, patří skutečně do skupiny skvělých velkofilmů, navíc se zajímavými herci. Jamieho Foxe si jistě pamatujete z brutální řežby s názvem "Ctihodný občan" a nepochybně Channinga Tatuma znáte ze snímku "Válka světů" stejně jako Maggie Gyllenhaal z filmu "Temný rytíř". Než zde napíši své konkrétní dojmy, podívejme se na specifikace...

Název: White House Down (Útok na Bílý dům) 
Produkce: USA 
Filmový žánr: akční drama  
Scénář: James Vanderbilt
Hudba: Harald Kloser, Thomas Wanker
Přibližná délka: 130 minut
Rok výroby: 2013  
Někteří herci a herečky: Jamie Foxx, Channing Tatum, Maggie Gyllenhaal, James Woods, Joey King a další 

Co si o filmu myslím já a o čem snímek je ? Podívejte se nejdříve na (prodlouženou) ukázku...  


Děj celého hvězdně obsazeného snímku se točí hlavně okolo dvou věcí - pomsty a peněz ze zbrojení.

První je pomsta jednoho z vedoucích zaměstnanců ochrany Prezidenta USA. Šéf tajné služby ze své vůle dopustil, aby polovojenská dost dobře vyzbrojená skupina teroristů pronikla do srdce Američanů, do Bílého domu. Dřívější prezidentův ochránce se neštítil ani zabít svého šéfa. To by se stalo, kdyby toho dne nebyl nebyl na návštěvě muž ucházející se o místo v tajné službě. Více níže...

Druhou osudovou věcí jsou zájmy velkých soukromých společností, jenž bažily po jednom - zbrojení, válčení, z čehož vždy měly nemalý profit.

Ať tak či onak, z filmu je "krásně" patrné, že žádný člověk na světě by neměl mít absolutní moc. Ba naopak by vedení veškeré pozemské společnosti nemělo podléhat výhradně hierarchickému vedení. Avšak lidé by se měli především umět mezi sebou dohodnout, tedy domluvit bez toho, aby za ně rozhodoval nějaký jeden výše postavený člověk. A pokud se toto nenaučí, pak jsou na nejlepší cestě k tomu, co bylo jasné z mega-filmu "White House down" - do pekla !

"Ani zdejší kultura Nového Olympu nemá a nebude mít svého prezidenta, premiéra ani monarchu či diktátora ani cokoli tomu podobného. Více informací o zdejší kultuře v našem Rychlém průvodci <<<"   

Dvě zdánlivě nedůležité věci a jeden jediný zrádce z vlastních řad, který neunesl někdejší ztrátu svého syna vyslaného za nepřátelskou linii. Jeden muž, jedna pomsta... přístup k veškeré ničivé síle. To jsou faktory, jenž by způsobily možná úplný zánik současné lidské civilizace. Tak by se i stalo, pokud by zavčasu nebyly odpojeny rakety, vyslané z prezidentského kufříku, nesoucí jadernou nálož, namířené proti významným státům světa. Ty by následně odpověděly proti USA stejnou ne-li tvrdší mincí... a konec by byl blízko. 

Teď se podívejte na svět, jaký může být, jestliže se lidstvo zavčasu nezmění:


Máte na to jiný názor ? Tak mluvte, pište, ptejte si či oponujte,

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl

6 komentářů:

  1. Emmerich je na katastrofáky kádr. Tohle by mohl být dost dobrý film, zcela určitě velkolepá podívaná ve velkým stylu.
    O to působivější ale může být druhý film, hlavně po emoční stránce.
    Katastrofické filmy mám docela ráda, protože jsou to filmy... katastrofické konce ve skutečném životě bych ale nechtěla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To Roland Emmerich je na to machr. A co se týká tohoto docela dramatickýho filmu, tak ten jsem právě dneska viděl poprvé (celý). Ten název sám mě upřímně řečeno moc nelákal, takže až na doporučení jsem si pustil ukázky a musel jsem si to pustit celý. Rozhodně dobrej "emerovskej" film :)

      Vymazat
  2. No, moc ti oponovat nebudu! Touha absolutní moci nezná mezí! A bohužel se to děje i v náboženství, tolik válek jen proto, které je nejvěrohodnější! Ty první záběry mi připomněly 11. záři, hrůza! O třetí světové, že by snad někdy začala, na to raději ani nemyslet!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže :( ono právě je potřeba aby lidé o možnosti války přemýšleli - z toho důvodu, aby jí předešli. Já se ale obávám, že prostě se lidé (v jádru) nezmění (což nelze ani mít moc za zlé), a prostě musí takzvaně narazit "hlavou do zdi" (obrazně řečeno) :) Prostě je to tak no... žel bohům už nebude nikdo, kdo by jim řekl to pověstné "já jsem vám to říkal" :) :)

      Vymazat
  3. I když prezident USA je mocný muž, přece jen to prostředí, kdy je obklopen početnou ochrankou, stále je pod kontrolou, zda se k němu někdo příliš nepřiblížil, neustálé se něco prověřuje, sleduje, odposlouchává, ..., musí jeho život udělat velmi málo snesitelný.

    OdpovědětVymazat
  4. To je riziko velitelů v rámci hierarchického vedení společnosti. Už i z tohoto důvodu je lepší vedení společnosti navrhované v rámci kultury Nového Olympu. Třeba na to jednou lidstvo přijde. :)

    OdpovědětVymazat