Info dne: Video blog: Povídání o možném filmu Silmarillion

2 komentáře:

  1. Zdravím, Lukáši, jsem ráda, že jsem tě viděla naživo.
    Trochu jsem mezitím popřemýšlela nad tímto tématem a taky přečetla dalších pár komentářů. A vybavila si několikadílnou sérii románu Pýcha a předsudek, Jane Eyre (já vím že je to o něčem jiném) a všimla si, že díky rozvedení příběhu do několika dílů získali čas a prostor pro větší vyjádření hlavních (i vedlejších) postav. Také si vyhráli s více detaily. A příběh tím vůbec nic neztratil na kouzlu ani na zajímavosti, ba naopak.
    Taky jsem si vybavila nedávno uváděný seriál Hra o trůny, což je dílko, které se skutečně nedá nacpat do jednoho filmu, i kdyby byl třeba třídílný, i kdyby každý jeden díl trval tři a půl hodiny. Seriálové pojetí tomuto dílku neubralo nic na zajímavosti ani na kvalitě, ba naopak.
    Takže by se dalo i připustit zfilmování Silmarillionu. Koneckonců, i Bible měla své několikeré zpracování, a Bible je vlastně také souhrn příběhů, zákonů a Božího výkladu. (I když v lidském překladu...)
    Možná že ve smyslu, nezfilmovat Silmarillion detailně, ale vybrat z něj nějakou hlavní linii, pak by bylo zfilmování možné. A vlastně se to tak dělá, nejlepší adaptace bývají většinou ty, které se drží nějaké hlavní linie a pokud jsou odchylky, tak takové, že duchu příběhu neškodí (to je jen můj laický názor, nejsem žádný filmový kritik, ani odborník). Vzpomínám si, že kdysi, v jednom z komentářů buď v časopisu Ikarie nebo na Fantasyplanet, si kdosi povzdechl, jak rád by viděl zfilmovaný Sillmarillion. Jak si představuje armádu balrogů ženoucí se oblohou. Jistě, po vizuální stránce by to bylo naprosto úžasné, je tam spousta námětů a fantazie pro vytváření nejrůznějších představ. Ale i nejlépe vizuálně zpracované dílko ztrácí, pokud nemá nějaký příběh... a to příběh, do kterého by se mohl člověk vcítit. Dokázali by to i v Sillmarilionu? (to je spíš řečnická otázka, možná že ano)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím si, že by asi byla nejlepší forma seriálu. Nebo v podobě série filmů podobně tak jak například v sérii Harry Potter. A jsem si jist, že by to dotáhli tak dalece, že úspěch by byl ohromný. :)

    OdpovědětVymazat