Filmy: Nemocniční horory jejichž jádro je založeno na skutečnosti - část první [CZ]

ZPRÁVA: S tímto článkem souvisí i tyto informace >>> Nemoci, psychiatrie a lékařská přísaha = Pandořina skříňka !

Milí čtenáři,

než se pustím do podrobnějšího popisu a mých pocitů z níže uvedených filmů, řekněme si nejdříve, o jaké horory z nemocničního prostředí se jedná... 

! Zajímavé horory z oblasti nemocnice:

(zkratka: mnohočetná roztříštěnost osobnosti)

1. Identita (USA, 2003, přibližně 90 minut) 
2. The Ward (USA, 2010, přibližně 90 minut)

(zkratka: pomstychtivý těžce psychiatricky nemocný uprchlý pacient)

3. Madhouse (USA, 2004, přibližně 90 minut)

(zkratka: když lékaři používají vědu proti lidem v těch nejlepších úmyslech)

4. Nakažení smrtí (USA, 2008, přibližně 90 minut)
5. Autopsy (USA, 2008, přibližně 85 minut)

ad filmy 1 a 2

Přestože se to zdá být zvláštní, tak pozorný divák z prvních dvou filmů (Identita a The Ward) pochopil, že v podstatě celý děj filmu nám dává ukázku mysli psychiatricky těžce nemocného člověka s diagnózou mnohočetná rozříštěnost osobnosti. 

V hororu Identita jste byli svědky myšlenkových pochodů muže střední generace těžce psychiatricky nemocného, kterého obhajoba u soudu chtěla zachránit před jistou smrtí (totiž na základě své nemoci bestiálně vraždil, proto ho soud původně chtěl nechat usmrtit, jenže obhajoba trvala na obnovení procesu s tím, že vraždilo sice jeho tělo, ale nebyl to on, protože to byla jiná z jeho mnoha osobností). 

! K této tématice se hodí můj článek >>> Nemoci, psychiatrie a lékařská přísaha = Pandořina skříňka ! . Uvažte sami před sebou, co je lepší... 

Na straně druhé (ve snímku The Ward) jste byli svědkem slečny, která byla za strašného utrpení původně vězněna od svých jedenácti let ve tmě ve starém farmářském domě (tam, aby sama sebe ochránila, se její mysl v důsledky utrpení roztříštila na mnoho osobností), na farmě ji potom našli a odvezli na uzavřené oddělení psychiatrického zařízení. Ale s tím, že než se dobelháte ve filmu k pravdě, nejdříve vám tvůrci ukazují bestiální průběh celé (obrazně řečeno) "démonické" situace, tak, jak si to představovala ve svém nitru mladá žena s více osobnostmi v sobě. A věřte, že takové utrpení byste nepřáli snad ani svému největšímu nepříteli... 

Z výše uvedených filmů Identita a The Ward lze vidět, že věci naší běžné realitě, které se nám běžným relativně zdravým lidem často zdají být mnohdy hrozné a těžko řešitelné, tak věřte či ne, na straně druhé (pro těžce psychiatricky postižené lidi) jsou pro ně tyto naše věci jen "procházkou růžovým sadem", protože ti nemocní trpěli či trpí několikanásobně víc než co si dovedeme my běžní lidé alespoň trochu představit. 

Horory, u kterých se my diváci bavíme, protože jsou podle naší mysli přehnané a nepravdivé, se v myslích těžce psychiatricky nemocných lidí stávají tou opravdovou na smrt děsivou každodenní realitou. A věřte, že smích není na místě ! Mnozí pacienti si na smrt děsivým hororem prochází každý den, celý život... teď zvažte, jak správně přistupovat k takovým lidem.        

ad film 3

Teď se podívejme dále, a to na zajímavě natočený snímek Madhouse (2004). Je vytvořen opět z psychiatrického prostředí, tentokrát velice zastaralé budovy. Budova je rozdělena na dvě hlavní části, v první jsou nemocní bez zvláštní ochrany před společností, a v druhé části (v takzvané "díře"), která je v podzemních poschodích, jsou beznadějné případy s extrémní ochranou před ostatními, tedy lidé, kteří už nemají s lidmi příliš společného (jsou mnohdy horší než zvířata = jsou jenom kvůli lékařské Hyppokratově přísaze udržování na živu a uvězněni v "díře" pro beznadějné, odkud není návratu). 

Horor Madhouse nás zavádí do chvíle, kdy přichází student medicíny na praxi v psychiatrickém zařízení. V průběhu jeho pobytu se v budově začínají dít hrozné věci. Pár lidí postupně bylo brutálně zavražděno. V závěru snímku se ukázalo, že vrahem není nikdo jiný než student medicíny sám. Ve skutečnosti to nebyl medik, ale zdejší pacient, kterému se před mnoha lety záhadně podařilo dostat z výše zmíněné "díry" pro beznadějné případy. A teď je tu jen proto, aby se všem lékařům a zaměstnancům pomstil - nelidskou smrtí. 

ad filmy 4 a 5 

Když se podíváme na poslední čtvrtý a pátý hororový film, opět zjistíme, že jsou si v určité věci podobné. A tím zneužití lékařské vědy ve prospěch věci, na kterou se rozhodně Hyppokratova přísaha nevztahuje. 

V čtvrtém snímku (Nakažení smrtí) se bratr své nemocné sestry (ke které ho odmítali pustit běžnými způsoby) rozhodl, že se vydá za nemocného, aby se dostal do její blízkosti. Policie ho skutečně nabrala a převezla tam, kde jeho jeho sestra je. To nejhorší ovšem je, že tamní lékař (vědec) v zápalu vědeckého snažení dělal s tamními pacienty experimenty, které se mu vymkly z kontroly. To nejhorší co vymyslel byl "lék" zvaný "Orpheum", který zmutoval a nekontrovatelně se šířil dál. Nejdříve pacientům zachutnala krev zvířat, pak lidí a nakonec se začali požírat navzájem. Těm, kteří "přežily" se na konci filmu podařilo uniknout ven a zabíjet vše, co jim přišlo do cesty. 

Jak se správně říkává "to nejhorší vědci dělají na základě svých nejlepších úmyslů" - v tomto případě to platí nadvakrát. 

V posledním snímku "Autopsy" se divák dostává do kontaktu s lékařem, který pro záchranu života své manželky, s pomocí svých pracovníků přivádí do dávno uzavřené nemocnice lidi, kterým "jakoby" umožňuje lékařskou péči... jenže ve skutečnosti je jeden po druhém za živa vraždil. Potřeboval jejich orgány a jiné části těla, aby je využil pro život jeho ženy. Zaživa trpěli strašlivými bolestmi a zdálo se, že se doktor v tom vyžívá. Tento šílený lékař byl nakonec poslední pacientkou zabit a tato jediná žena z těch všech (přibližně) šesti návštěvníků přežila.  Za to všechno zabila kuchyňským nožem i jeho ženu (hlubokou řeznou ranou přímo mezi oči). 

Na závěr tohoto článku snad jen, že...

Jak vidíte, každá věc se dá zneužít ve jménu (v tomto případě) lékařské vědy a omluvit těmi nejvznešenějšími cíli a to za každou cenu. Jak někteří v dějinách řekli "účel světí prostředky" - to u tohoto článku platí nadvakrát.

Někdy příště budu zde psát o dalších hororech nemocničního prostředí... 

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl    

! Podívejme se na krátký oficiální trailer hororu "The Ward" (ukázka toho, co se odehrává v myslích mnoha těžce psychiatricky nemocných lidí):

4 komentáře:

  1. Abych řekla pravdu, já horory nemám ale vůbec v lásce natož nemocniční. Mám při nich strašné pocity a když se někde vysílají tak jdu pryč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D no jo no - každý máme rád něco :) Já to ale chápu no. :)

      Vymazat
  2. Je jen málo hororů, které mně upoutají, ale je to hlavně sci-fi, nebo magie, nesnáším nemocniční horory, děsí mě už trailery. Nesnáším bezmoc, kde za sebe člověk nemůže bojovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...ale může bojovat, ovšem musí být trpělivý/á a vědět, jaké (přibližně) chování od takového pacienta lékaři chtějí (pak jde o to dříve domů)

      Vymazat