Přemýšlení: Přibližný model extrémního zabezpečení celosvětové sítě číslo 01/2014

Milí čtenáři,

kdysi dávno, v časech, kdy jsem ještě nebyl dostatečně odolný vůči provokatérům na internetu (a tím hůře jestliže se jednalo o extrémní provokatéry pohybující se na hraně zákona), se začal v mé hlavě vyvíjet velice zajímavý nápad týkající se super-zabezpečení přístupu a pohybu v rámci celosvětové sítě.

Je mi jasné, že by někdo v komentářích přišel s argumentem, že je to proti zákonům... ano má pravdu takový člověk, ale zákony, politici, vlády (a podobně) se (jak známo) mění... a tak - kdo říkal, že nějaký další vlivný politik se svou stranou například něco podobného co je níže nenavrhne a neschválí ? 

Já myslím, že historie naší planety už "odpověděla" za mě, že ? Takže teď vám v rámci možností ukážu mírně podrobný popis extrémního zabezpečení celosvětové sítě...

Přibližný model extrémního zabezpečení celosvětové sítě 01/2014:
(níže uvedený text byl napsán tak, aby to byli schopni pochopit pokud možno všichni)

- na úvod budiž poukázáno na programové vybavení (= software), který ze zákona bude muset být nainstalován na všech počítačích bez vyjimky (kdo to poruší, nebude připojen k síti) 

- bezpečnostní software je propojený v reálném čase s počítačovou super-výkonnou centrálou vojensky silně zabezpečenou v podzemních laboratořích (je schopna v případě nouze se "chovat" obrazně řečeno jako za třetí světové války... podrobněji níže...)  

- k "srdci" silně vojensky zabezpečené centrály vede jen jediná cesta a to na základě jedenáctičlenného hesla v podobě hlasového záznamu a otisku prstů členů s tím, že každý z jedenácti členů Zvláštní státní bezpečnostní rady má jen jedenáctinu tohoto hesla (to znamená že v případě nějaké poruchy, druhotný systém nevpustí dovnitř nikoho bez všech jedenácti částí hesla Státní bezpečností rady 

- a jenom zmíněná bezpečnostní rada a navíc za podmínky, že systému řádně odůvodní svůj zásah, může zasáhnout do hlavního bezpečnostního systému - systém má ale navíc vestavěnou ochranu v podobě jisté potřeby odůvodnit a následně sám sebou schválit či zamítnout důvod zásahu ze strany Státní bezpečnosti - pokud by to chtěli obejít, v extrémním případě má centrála i podzemní zbraně pro vnitřní použití a tak všechny může tam dole buď okamžitě uspat nebo přímo na místě postřílet)

- k super-výkonnému počítači nemá nikdo přístup dokud nepřijde bezpečností rada (a jejich vstup ještě musí být navíc schválen druhotným systémem pro svou ochranu - jejich důvod zásahu musí být schválen počítačem - pokud ne, mohou tam i zemřít v případě agrese) 

- v případě programové agrese ze strany některého uživatele bude nejenže daný počítač automaticky odpojen úplně od sítě, ale navíc k uživateli může vyjet i policejní hlídka a v nejhorším případě může být takový uživatel obviněn ze zločinu závažného počítačového pirátství za což může jít do vězení až na mnoho let - a v extrémním případě může být obviněn ze snahy o narušení demokratického režimu státu)

Než si rozebereme podrobně centrálu, podívejme se na "obyčejného" uživatele:

- zapnete počítač (či tablet, telefon, atd.) a v případě že chcete vstoupit na internet, váš systém vám na display ukáže tabulku s okýnky pro zadání identifikačního čísla, hesla a ověřovacího kódu, který vám vždy jiný dojde SMS zprávou (každá IP adresa je navíc spjata jen s velice omezeným množstvím identifikačních čísel - takže v případě, že jen jediný bezpečnostní prvek nebude souhlasit, nedostane se uživatel na internet - totéž platí i v případě podezřelých aktivit na internetu - více níže)

- váš systém v reálném čase si předává informace s počítačovými satelity v "srdci" centrály (hlavní super-výkonný server není připojen k internetu nikdy a tak informace získává z pěti momentálně připojených počítačových "satelitů" - vždy platí že k internetu je připojeno jen pět z deseti "satelitů", ostatním zcela nezávislý mechanický robot hardwarově odpojí síťové adaptéry a druhý mechanický robot v sekundě připojí druhotný kabel k připojení těchto pěti "satelitů" k hlavnímu serveru "srdce" centrály - tím se zajišťuje, že žádný hacker/cracker se prostě k hlavnímu serveru nedostane (nemá jak, protože v takovém případě nemá ani softwarové ani hardwarové možnosti jak to "obejít") - podrobněji níže... 

- v případě že nějaký hacker/cracker by chtěl použít software pro změnu identity na internetu, bude to stejné, jakoby se úplně odhlásil z celosvětové sítě (a znovu systém bude po něm chtít přihlášení k internetu)

Podrobněji o zabezpečení uživatele a státní centrály:

- v "srdci" podzemní centrály je jeden hlavní super-výkonný server a okolo něj asi deset  menších "satelitů" (= počítačových serverů) přičemž hlavní server obsahuje na stálo (jako jediný) natolik citlivé informace (= elektronické občanské průkazy a další), že není nikdy připojen k internetové síti (a proto si předává informace jen z těch pěti satelitů, které jsou mechanickým robotem hardwarově i softwarově odpojeny od internetu - následně druhý mechanický robot připojí jiný kabel k hardwarovému připojení k hlavnímu supervýkonnému serveru - ten jediný satelitům může přikazovat co mají dělat)

- státní podzemní centrála je plně vybavena jako, kdyby měla začít třetí světová válka (její výbava sahá i do svého nitra, což znamená, že v případě porušení vnitřních bezpečnostních protokolů, všechno v tamním podzemí bude zahaleno v prvé řadě silným uspávacím plynem a pokud by to nepomáhalo tak souběžně může na ostro střílet po všem co se tam pohne)

- počítačové satelity předávají informace o všech podezřelých aktivitách všech uživatelů internetu (v takovém případě hlavní server rozhodne jak je varovat před odpojením či přímo jinými zákonými způsoby o dalších rozhodnutích)

- žádný hacker/cracker nemůže ani softwarově ani hardwarově obejít toto extrémní zabezpečení celosvětové sítě, protože všechny aktivity jsou sledovány (nikdo dokonce nemůže využívat programy či servery pro anonymní procházení internetem - systém vyhledává možné nepohodlné či přímo nežádoucí programy a přímo je odstraňuje ať jsou kdekoli - cílem je extrémní prevence protože hackeři/crackeři jsou nebezpeční) 

Shrnutí - krátce:

Jak z výše uvedeného vidíte, nikdo nemá šanci se dostat fyzicky ani softwarově do zabezpečené podzemní centrály. V tom nejextrémnějším případě by došlo buď k odpojení všech uživatelů od celosvětové sítě a/nebo k mohutnému výbáchu celé podzemní vojenské centrály a s tím tedy také úplně odpojení všech uživatelů od celého internetu (na neurčito). 

Smyslem sledování uživatelů není zvědavost, ale jejich ochrana. Když byste se pohybovali po takovém zabezpečném internetu, hlavní systém vás vidí jako by za vámi stál přímo policista (vidí vše co děláte, kdo jste, kam jdete atd.) Ano tak je to parádně zabezpečeno. 

Chápu, že se to mnohým nelíbí, ale obávám se, že jednoho dne něco podobného pro internetovou síť po celém světě platit bude. A o tom už "obyčejní" lidé rozhodovat nebudou...

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl
(+420) 604 364 905 

6 komentářů:

  1. Ať si to budeš přát sebevíce, dokolaný systém, 100% chráněný před zneužitím neexistuje a nikdy nebude. Můžeš se k tomu přiblížit a jak tak přemýšlím nad zlými srdci lidí, dost obdobně jedou internet vypadat může, i když doufám, že ne, páč je dost aktivistů i individuí, kteří si zuby nechty chrání svobodu internetu stejnou jakou máme ve svých myslích. (nebo si to jen myslíme?)

    Hackování se možná zabránit dá, ale vitry jsou viry a i ty počítačové se umí vyvíjet jako fyzické, střetnutí vou dokáže vytvořit třetí. Klidně se ti může stát, že se ti ten mega počítač jednou zblázní, Už ze své zkušenosti vím, že na chycení viru připojení k internetu nepotřebuješ a žádný antivir neodhalí každý virus světa. A příliš mnoho antivirů společně se bude akorát mlátit navzájem.

    S mylšnekou, že co není napojené na internet je "bezpečnější" souhlasím, ale "plně bezpečné" to není nikdy.

    Duchy ve strojích příliš zmiňovat nebudu, pořádně znám je svůj PC a ten má dobrou povahu, i když má douhé vedení...

    Já osobně bych na taokové síťi trpěla nedostatkem soukromí, jsem Měnič podob a chodím na internetu ve více než jedné formě. Navíc ve chvíli, kdy budeš mít studenty magie, jim stačí změnit dformu a mohou mít pak i jiné otisky a ty původní už se jim vrátit nemusí. Takový mág by ztratil přístup k internetu dokaď by nedostal novou občanku... To by byl měsíc bez sítě, dle dnešních poměrů...

    Stejěn jako lidé i PC umí dělat chyby, bacha na to, ani tam nemusí být virus, aby se to sesypalo, přese všechno pravděpodobnost a na to neexistuje prevence...

    Mno, toť asi vše, co mě teď napadá. Jdu si změnit podobu a jdu na cheat, dokud mohu tak jak je mi přirozené...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. páni... to je ale komentář :)

      ne... nic ve zlým... pojďme na věc...

      Zcela jistě se shodneme na skutečnosti, že nic v tomto fyzickém světě není dokonalé a pravděpodobně ani do budoucna dokonalé nebude. Na straně druhé je potřeba zvýraznit, že je správně, když se lidé snaží v tomto případě bezpečnost na internetu vylepšit na místo toho, aby ostatním i nežádoucím uživatelům dali takzvaně "volnou ruku". Lidé by tak šli sami proti sobě.

      Čili přestože nedokonalé, pořád je lepší stále na věci pracovat, aby byla lepší, než stát na místě a pak si jen stěžovat.

      Jinak bych jen podotknul, že ne každý zdejší článek je automaticky propojen se všemi ostatními články (proto nebylo z tvé strany šťastné spojení s mágy a magií a duchovnem).

      Na konec bych řekl jen to, že podle mého názoru by internet měl být plně srovnatelný s reálným světem venku. To znamená, že lidé by se na internetu měli přinejmenším identifikovat podobně jako ve výše uvedeném článku (čili elektronickými občanskými průkazy). Totiž čím větší volnost lidé mají, tím je větší pravděpodobnost kriminality.

      Pěkný komentář jsi napsala, díky

      S pozdravem, Lukáš.

      Vymazat
    2. Já se domnívám, že s tím to úplně nesouvisí a navíc, když bude internet takto plně kontrolovaný, klidně se může stát, že vznimkne další, undergroundový itnernet, který bude mnohem volnější... i temnější, co si budem nalhávat, že?

      Vymazat
    3. Pak je na místě zákonný zásah policie či armády, v případě takových nezákonných aktivit. :)

      Vymazat
  2. Jaaaj, dva experti na vypocetni techniku... Nechcete zalozit onlajn poradnu?

    OdpovědětVymazat