Přemýšlení: Co je důležitější ? Jméno nebo nitro člověka "schovávající se" za tím ?

Zpráva: S tímto článkem souvisí i tyto informace >>> Orákulum: Slova již dávno ztratila svůj význam... nastal čas obrazů 

Milí čtenáři,

v nedávné minulosti jste se na blogu jedné uživatelky vystupující pod přezdívkou "Lúmenn" mohli setkat s obdivuhodným zápalem za účelem změnit své první jméno oficiálně s okamžitým zápisem do občanského průkazu. Přestože je to trochu podivné, do určité míry uživatelku chápu, ale ne zcela. 

Víte... podle mého názoru není ani tak důležité samotné jméno jako to, co se za tím jménem "skrývá". Já osobně všechny lidi vnímám jen jako jisté obrazy, se kterými mám nějaký kontakt (ať už přímý či nepřímý). 

Nemá smysl se tady "rýpat" v oficialitách týkajících se povolení či zamítnutí výše uvedené přezdívky za oficiálně uznávané jméno. Cílem tohoto článku je zviditelnit skutečnost, že není důležité samotné pojmenování, ale poznání, jaký ten člověk uvnitř fakticky je. A žádné jméno na tom nic nezmění...  

Ne nadarmo se správně říkává "Slov je mnoho, ale Pravda je jenom jedna !"

K čemu bude někomu změna jména, jestliže to na věcech (kromě občanského průkazu) nic nezmění ? Ten člověk bude před ostatními vypadat pořád stejně, budou mu říkat pořád stejně (= jedni kvůli svým původním zvykům a druzí prostě protože nebudou ochotni ji volat jiným jménem než tím, s jakým se narodila)... no a ve výsledku bude akorát žadatel o pár stovek chudší a v nitru možná na nějakou dobu velice potěšený. Ale po určitém čase zjistí, že se změnou jména nepřišlo v podstatě nic hodnotného (pokud se tedy nehodlá se změnou jména co nejvíce i vnitřně změnit - to by pak byla jiná situace).

S přáním pěkného dne,

Lukáš Přibyl

1 komentář:

  1. Domnívám se že když už si člověk mění jméno, tak k tomu nějaký důvod má a v nějakém aspektu je jinačí, než dříve, nebo je v procesu změny.
    Měníme se a někdy se měníme tak, že už cítíme, že k nám naše jméno nepatří a tak ho nahradíme.

    OdpovědětVymazat